Sve teži položaj novinara u BiH

Podijelite vijest

Položaj novinara u BiH iz godine u godinu je teži, a izuzetno odgovoran i društveno značajan posao se ne cijeni u onoj mjeri u kojoj bi trebalo, poručuju novinari i udruženja koja ih okupljaju, a povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija.
Iz Udruženja novinara RS poručili su kako veliki broj novinara radi u ekonomski otežanim uslovima, što direktno utiče na rad medija, pa su u skladu s tim uputili poziv predstavnicima svih političkih stranaka i međunarodnih organizacija koje djeluju u BiH, da dosljednije rade na unapređenju slobode medija i štite pravo novinara na nesmetan rad i pristup informacijama.
“Samo slobodni i nezavisni novinari i mediji mogu odgovornije i profesionalnije raditi ovaj, društveno važan i težak posao, bez uticaja i pritiska političkih, ekonomskih ili drugih centara moći”, stoji u saopštenju.
Oni su pozvali sve kolege i medije da ih obavijeste o svakom vidu pritisaka kojima su izloženi u vršenju svojih zadataka.
Iz Saveza sindikata RS, kažu kako su zaposleni u ovoj oblasti svakodnevno izloženi pritiscima, prijetnjama, uvredama i ucjenama, što ovaj odgovoran posao čini još složenijim.
Inače, jedan od prvih koji je novinarima čestitao ovaj dan je Piter Sorensen, šef Delegacije EU u BiH, koji je poručio kako su sloboda izražavanja i sloboda medija osnovni stubovi dobrog upravljanja i političke odgovornosti u demokratskim društvima.
“Ako nema slobodnih medija koji rade prema profesionalnim i etičkim standardima, građani su lišeni uravnotežene i pouzdane informacije, podržane činjenicama. Uz pomoć slobodnih medija, razumijemo i razmatramo naše mjesto u svijetu i u zajednici”, kazao je Sorensen.
Istakao je da su obezbjeđivanje slobode izražavanja i slobode medija ključni prioriteti za EU i ključni aspekt procesa integracije u EU zemalja zapadnog Balkana, uključujući BiH.
Milorad Dodik, predsjednik RS, u svojoj čestitki istakao je kako je RS stvorila okvir za profesionalni, nezavisni i slobodni rad medija, koji će uvijek imati punu podršku institucija.
“Želim da mediji u RS profesionalno i odgovorno obavljaju svoj posao, a da njihovo izvještavanje bude u interesu javnosti i istine”, ističe se u čestitki.
Čestitkama se pridružila i premijer RS Željka Cvijanović, uz poruku kako su slobodni mediji preduslov za izgradnju demokratskog društva.
“U ime Vlade i svoje ime, upućujem iskrene čestitke, sa željom da vaš rad u narednom periodu obilježe bolji profesionalni uslovi rada”, kazala je ona.
Inače, među 12 evropskih zemalja koje su proglašene djelimično slobodnim prema izvještaju “Freedom Housa”, BiH je zabilježila najlošije ocjene u posljednjih 10 godina, i dospjela na 103. mjesto, čime je, uz Makedoniju, najlošije rangirana zemlja u regionu.

Brankica Stanković među 100 heroja

Brankica Stanković, novinar televizije B92 i autor emisije “Insajder”, našla se na listi od 100 heroja informisanja koju su prvi put objavili “Reporteri bez granica”, a lista obuhvata 100 muškaraca i žena, novinara i blogera uzrasta od 25 do 75 godina iz 65 nacija svijeta.
“Ovi heroji informisanja su izvor inspiracije za sve ljude širom svijeta koji teže slobodi. Bez njihove opredijeljenosti i odlučnosti onih koji su slični njima jednostavno bi bilo nemoguće da se dosegnu viši nivoi slobode”, poručili su iz ove organizacije.

Nezavisne.com