Sve učestalije nesreće s tragičnim ishodom: Građani strahuju od ubica za volanom

Sve učestalije nesreće s tragičnim ishodom: Građani strahuju od ubica za volanom

Bosanskohercegovačka javnost opravdano je zabrinuta za vlastitu sigurnost, a zbog sve učestalijih nesreća s tragičnim ishodom koje prouzrokuju, uglavnom, mladi i bahati vozači koji ne razmišljaju dok sjedaju u bijesne i skupocjene automobile.

Kaznena politika

Kako su ubice na putevima sve češća pojava, Aldina Alić, portparol MUP-a ZDK, kaže da se prioritetno mora mijenjati kaznena politika.

– Stav policijskih struktura je da se trebaju pooštriti sankcije za bahate vozače. Policija u ZDK se među prvima odlučila na vrlo zahtjevan i složen korak oduzimanja vozila od višestrukih povratnika u činjenju prekršaja i krivičnih djela u saobraćaju – kaže Alić.

Tako je, samo u ovoj godini, MUP ZDK oduzeo najmanje 200 vozila, MUP Srednjobosanskog 91, MUP Tuzlanskog kantona 57, MUP Kantona Sarajevo jedno (autobus). Većina vozila, nažalost, odlukom suda, bude vraćena vlasnicima.

Ponovno polaganje

I dok u zemljama regiona za vozače koji skrive nesreću u pijanom stanju provjeravaju jesu li sposobni dalje voziti, zakoni u BiH nisu pretjerano rigorozni.

Svjedoči o tome posljednji primjer nesreće u Zenici, kada je pijani mladić skrivio nesreću i pod ranijom mjerom zabrane upravljanja. Jedna osoba je podlegla, četiri su povrijeđene, ali, na kraju je, odlukom tužioca, pušten na slobodu.

Arnaut: Najmanje godina  zatvora
Arnaut: Najmanje godina zatvora

Ipak, vozači zbog težih prekršaja u saobraćaju dobivaju kaznene bodove. Do sedam i više bodova upućuju se na predavanja koja organiziraju nadležni MUP-ovi.

– Za više od deset bodova vozači se upućuju na ponovno polaganje testova. Trajno oduzimanje vozačke može se učiniti prema mlađem vozaču koji s dvije godine iskustva ima četiri ili više kaznenih bodova. Naša policija svakog vozača kod kojeg se utvrdi prisustvo alkohola u krvi, bez obzira na to koliko ima promila, uhapsi do otrežnjenja – kaže Alić.

Zenička policija do sada je  oduzela 62 vozačke dozvole mladim vozačima, a 338 vozača upućeno je na predavanja.

Najmanje godina zatvora

Najmanje godina zatvora

Naiče Arnaut, portparol zeničkog suda, ističe da po zakonu, ako je prouzrokovana smrt jedne ili više osoba, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od najmanje godinu.

– Također, iz sudske prakse ovog suda kao otežavajuća okolnost se uzima da je ranije protiv optuženog bila izrečena zabrana upravljanja vozilom, kao i okolnost da je upravljao vozilom u pijanom stanju – kaže Arnaut.

Život na rubu zakona

Šaćirović: Kompenzacija  materijalnim stvarima
Šaćirović: Kompenzacija materijalnim stvarima

Lejla Šaćirović, magistar psihologije, kaže da je u ljudskoj prirodi da se odlučuju na djelovanje da postignu svoje ciljeve, ostvare želje i dožive pozitivna emocionalna stanja.

– Društvo koje propagira život na rubu zakona kao nešto “in” i prihvatljivo određenim slojevima društva dovodi do sužavanja ljudske svijesti, naročito pod dejstvom opijata kada osoba dobiva osjećaj nedodirljivosti. Zbog brzog tempa života, roditelji često izostanak vremena provedenog s djecom pokušavaju kompenzirati materijalnim stvarima, što vrlo često dovodi do ozbiljnih posljedica – kaže ona.

Alić: Mijenjati kaznenu  politiku
Alić: Mijenjati kaznenu politiku

AVAZ – D.PAŠALIĆ

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica