“Sve uredu, kao da korone nema”

“Sve uredu, kao da korone nema”

Prema ski centrima u BiH danas su zabilježene duže kolone vozila. Dane vikenda građani iz BiH, ali i regije odlučili su provesti na sarajevskim planinama Jahorini i Bjelašnici. Evo šta je ekipa N1 zabilježila na ovim olimpijskim ljepoticama.

U Sarajevu zagađeni zimski dan. Trideset kilometara od grada, olimpijska planina Jahorina. Sunce i čisti zrak. Temperatura čak devet stepeni Celzijusa. Građani iz BiH, ali i regije uživaju sa porodicama.

“Ja dolazim iz Bajine Bašte. Tu sam duže sezona, tu skijam i radim kao ski učitelj. Super je”;

“Sve uredu kao da korone nema”;

“Ima svega. Dobrodošli na Jahorinu. Dan odličan”, Skijanje super. Staze odlične. Odgovorni nosimo maske svi”;

Otac drži bebu i govori joj: “Bićeš na tv-u. Reci mi N1 non stop gledamo. Pa da”, kazali su nam posjetitelji Jahorine.

Zaposlenici u Olimpijskom centru Jahorina upozoravaju da se moraju nositi maske.

Jahorina je prva u regionu otvorila skijalište. Većina smještajnih kapaciteta je već bukirano, a svi oni koji su rezervisali Novu godinu na ovoj planini, imaće priliku 31. decembra u periodu od 22:00 do 02:00 sata iza ponoći, na skijama ući u 2021. godinu.

“Već neki od hotela na Jahorini su za sve svoje goste koji su uplatili aranžmane, obezbijedili besplatno PCR testiranje za svakog gosta. Tako da svaki gost koji boravi na tim hotelima na Jahorini će imati besplatan PCR test za povratak u svoju matičnu zemlju”, rekao je Igor Tošić, direktor Turističke organizacije Istočno Sarajevo.

Hotelijeri poručuju da i pored epidemioloških mjera gosti iz BiH i Srbije neće imati problema, ali da se čekaju odluke Kriznih štabova iz ostalih susjednih i evropskih zemalja.

“Već prošli vikend smo imali jako veliki broj gostiju iz Srbije. Nažalost gosti koji su rezervisali iz Slovenije za ovaj i prošli vikend nisu mogli doći zbog kompletne situacije. Kako će dalje biti ne može ništa pretpostaviti. Vjetovatno će biti problem sa gostima koji dolaze iz Hrvatske i Slovenije”, kazao je Siniša Miladić, menadžer hrane i pića u ZTC “Banja Vrućica” hotel Bistrica

Na druga olimpijskoj ljepotici Bjelašnici, zimska sezona počela je prije sedam dana. Danas na ovoj planini mnogo skijaša ali i onih koji su pobjegli od zagađenog centra glavnog grada.

N1: Koliko imaš, tri godine? “Da.” N1: Je li ti lijepo ovdje? “Aha.”
N1: Jeste li i vi pobjegli od ovog smoga iz grada? “Jesmo. Jedva dočekali malo da prošetamo. Etu tu s djecom sankanje i eto”;
“Ogromna razlika. Otrov dole. Ovdje čisto, fino i lijepo”, rekli su nam posjetitelji Bjelašnice.

“Do sada smo primali samo kritike. Sada imamo veliki broj pozitivnih komentara. Veliki broj pohvala za sve što čine uposlenici Ski lift centra. Nadamo se da neće doći ne do zatvaranja skijališta nego do zatvaranja granica”, izjavila je Amra Kaljić, predstavnik KJP “ZOI ’84”.

Iz Komunalnog javnog preduzeća “ZOI ’84” pozivaju sve građana BiH da posjete Bjelašnicu jer ih očekuje veliki broj sadržaja.

“Trenutno su nam u funkciji skoro svi liftovi. Šestosjedna žičara, lisft BX, lift BY, helidorom i ski lift kotlovi. Omogućeno se skijanje do samog vrha Bjelašnice”, istakao je Azmir Memeledžija, koordinator Ski centra “Bjelašnica-Igman”.

I mi smo išli do samog vrha Bjelašnice dok isčekujemo pogodne uslove za noćno skijanje.

Bili smo na više od 1.500 metara nadmorske visine na sarajevskoj planini Bjelašnici. Ovdje radnici “ZOI ’84” danonoćno rade pripremajući staze za kako kažu sve više posjetilaca u vrijeme pandemije koronavirusa.

N1

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica