Sve veća potražnja: Građani BiH godišnje potroše tri miliona KM na preparate za potenciju

Bosanci i Hercegovci na preparate za potenciju godišnje potroše nekoliko miliona maraka, a potražnja za tim proizvodima iz godine u godinu raste. Zvanični podaci o vrijednosti proizvoda za potenciju uvezenih lani još nisu dostupni, jer, kako je rečeno u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH, oni će biti objavljeni sredinom godine.

Uvezeni proizvod

No, prema podacima Agencije dostavljenim u odgovoru na upit „Avaza“, 2016. godine vrijednost uvezenih preparata za liječenje erektilne disfunkcije iznosila je čak 2.745.650,86 KM. U domaćim farmaceutskim kompanijama potvrdili su da ne proizvode ove preparate te su svi uvezeni.

U nekim od bh. apoteka list saznaje da preparate za potenciju kupuju svi, od srednjoškolaca do penzionera. Dok neupućeni smatraju da im pilula „vijagre“ ili nekog drugog sličnog preparata može povećati seksualnu želju, za šta stručnjaci navode da nije tačno, u BiH je veliki broj onih koji su zbog erektilne disfunkcije primorani uzimati ove preparate kao lijek.

Starosna skala

U razgovoru za „Dnevni avaz“ vodeći stručnjak u BiH za rješavanje problema erektilne disfunkcije, prof. dr. Dželaludin Junuzović, šef Hirurških disciplina Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kaže da u posljednjih deset godina broj muškaraca s tim problemom rapidno raste i danas premašuje 400.000.

– Najčešći uzroci ovog problema su stres, nepovoljna socijalna situacija te porast broja osoba oboljelih od dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti. Već ranije sam upozoravao da svake godine starosna skala ide prema dolje, pa i momci od 25 do 30 godina već počinju imati probleme – otkriva Junuzović, autor dvije knjige o isključivo ovim problemima.

„Vijagra“ najprodavanija petkom

Zanimljivo je i to, kako saznaje list od apotekara, da je uz povećanu prodaju sredstava za potenciju vezana i prodaja tableta za „dan poslije“. Tako, kažu, dok „vijagre“ i ostalih preparata najviše prodaju petkom i subotom, nedjeljom i ponedjeljkom povećana je potražnja žena za pilulama za hitnu kontracepciju.

Tragične posljedice

U BiH pacijenti s ovim problemom nerado traže ljekarsku pomoć, a to bi svakako morali. Junuzović posebno ističe to da se lijekovi za potenciju u BiH u velikom broju uzimaju bez ikakve kontrole i savjeta ljekara, što može imati i tragične posljedice.

– Nerijetko se dešava da mnogi samoinicijativno uzimaju te lijekove, što je veoma loše. Takvi slučajevi imaju i smrtni ishod, i u svijetu i kod nas – navodi on. (Dnevni avaz)