Portal 072info

Sve veći broj razvoda u zeničkoj regiji, nadležni tvrde da odlazak mladih “cijepa” porodice

Broj zahtjeva za razvod brakova u Centru za socijalni rad u Zenici za samo deset mjeseci ove godine premašio je prosjek zahtjeva u protekle tri godine što je jasni pokazatelj da se sve više parova razvodi, a razlozi su uglavom ekonomske prirode. U periodu od 2016. do 2018. godine Centar za socijalni rad prosječno je imao oko 120 zahtjeva za razvod godišnje, a za samo deset mjeseci u 2019. godini ta brojka je premašena, a vjerovatno će biti i veća do kraja godine, piše Klix.ba.

Razloga za povećanje broja zahtjeva za razvod brakova je mnogo, a uglavnom su to bračne krize uzrokovane nezaposlenošću, ovisnošću o roditeljskoj pomoći, zajednički život dvije generacije pod istim krovom, nemogućnost da se riješi stambeno pitanje, opterećenost svakodnevnim preživljavanjem pa čak i ovisnosti o društvenim mrežama i druge ovisnosti.

Vršilac dužnosti direktora ove ustanove Meliha Popović u razgovoru za Klix.ba govori kako su osim navedenih razloga skloni i razmišljanju da je sve prisutniji odlazak mladih u inostranstvo na neki način ostavlja posljedice na porodice koje ostaju u BiH i bračne zajednice.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

“To su slučajevi sa kojima se susrećemo u praksi, a njihove razmjere tek treba dokučiti. U prilog ovoj tezi ide i činjenica da je u ovoj godini opao procenat uspješnosti mirenja u postupku posredovanja koje se odvija u Centru, jer je sa sa 17 posto, koliko je bilo u prosjeku u prethodne tri godine, uspješnost pala na 14 posto”, kaže Popović.

ističe kako Centar za socijalni rad bračne krize rješava u postupcima posredovanja i postignutih sporazuma o važnim pitanjima kod razvoda braka.

“Prema evidencijama Centra, broj izmirenih u postupku posredovanja varira od 14 do 20 posto u proteklih četiri godine, a procenat postignutih sporazuma kreće se oko 76 posto, a riječ je o uređenju budućnih odnosa roditelja i djece kao i nekadašnjih bračnih partnera nakon razvoda. Ovo su samo brojke koje pokazuju finalni rezultat koji se postiže u Centru , a ono što prethodi tome je poboljšanje organizacije rada i jačanje stručnih kompetencija radnika raspoređenih na poslovima bračne i porodične problematike”, kaže Popović te dodaje:

“U posljednje dvije godine izraženije je korištenje mjera porodične zaštite u preventivne svrhe odvajanja djece od porodice, mjere upozorenja i nadzora, razvijanje novih modela rada poput grupne porodične konferencije i usluga stanovanje u zajednici uz podršku za osobe s invaliditetom, afirmiranje i korištenje novih usluga u zajednici, Prihvatna stanica i Prihvatilište za majku i dijete u JU Dom-porodica. Stavljen je akcenat na veću prisutnost predstavnika Centra na raspravama pred sudom u kojima se odlučivalo o razvodu braka, povjeravanju, kontaktiranju i izdržavanju djece.”

Nažalost, veliki broj bračnih partnera ne želi stručnu pomoć u vidu savjetovanja jer uglavnom u Cenar za socijalni rad dolaze kad su partnerski odnosi već teško i trajno poremećeni, toliko da je zajednički život nemoguć, umorni, iscrpljeni i bez bilo kakve volje da koriste savjetodavne usluge.

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

“Imamo bračne partnere koji su zainteresovani za rješavanje bračnih problema na način da koriste usluge savjetodavnog rada i spremni su na saradnju, kako radi samih sebe tako i radi malodobne djece. Oni su spremni za pomoć i podršku stručnih radnika i tu su vidljivi rezultati jer partneri uspiju naći rješenje za problem, prevazići bračne nesuglasice i nesporazume, te time ostaju u zdravijoj i stabilnijoj bračnoj zajednici koja opstaje, sada jača i snažnija za uspješno funkcionisanje partnerskih i roditeljskih odnosa”, izjavila je naša sagovornica.

Međutim postoje i bračni partneri koji prihvataju usluge savjetovanja, ali u konačnici ne ostaju u bračnoj zajednici, smatrajući da je to najbolje rješenje, ali se s njima postiže sporazum u vezi s provjeravanjem i izdržavanjem djece, kao i načina održavanja ličnih odnosa i neposrednih kontakata djece i roditelja sa kojima neće živjeti nakon razvoda. Time se omogućava da roditelji ostanu dobri
roditelji, preuzmu odgovorno ulogu roditeljstva, sa dobrim međusobnim odnosima, što je sve u najboljem interesu djece.

“S njima se razgovara o razgraničavanju partnerskih i roditeljskih odnosa koji su veoma bitni i od značaja za dalje zdravo i sigurno odrastanje djece kojima su ljubav, pažnja i briga potrebni od strane oba roditelja. Svi postupci koji se provode u Centru su opredijeljeni prema najboljem interesu malodobne djece uvažavajući ličnost maloljetnika, njegova prava i želje na opredjeljenje sa kim će ubuduće živjeti, ukoliko je dijete uzrastom sposobno da se izjašnjava. Najbolje je kad se roditelji
dogovore jer oni najbolje poznaju potrebe svoje djece, a time ih i štite od njihovih dolazaka u Centar i njihovog izjašnjavanja, jer djeca vole oba roditelj i svako njihovo izjašnjenje s kojim od roditelja bi željeli živjeti za njih je traumatično. Cijelim tokom postupka razvoda braka organ starateljstva usmjerava roditelje na njihov dogovor o povjeravanju djece i drugim sadržajima roditeljskog staranja i svaki put ih isto tako usmjerava na činjenicu da su partnerski odnosi jedna stvar a roditeljska prava i dužnosti nešto drugo”, zaključila je Popović.

Centar za socijalni rad se zalaže za provođenje opšte kampanje podizanja svijesti javnosti o porodično-bračnoj problematici te formiranje predbračnog savjetovališta kao mjesta gdje bi budući roditelji bili educirani o odgovornom roditeljstvu i ukupnoj porodičnoj problematici.

E.M/Klix.ba

Podijelite članak
  • 40
    Shares

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box