Sve veći uvoz mesa iz Turske: U BiH cijene piletine niže za 10 posto

Kako je potvrdio Edin Jabandžić, potpredsjednik Koordinacije udruga peradara BiH, proteklih je dana cijena piletine pala za 10-ak posto, a na taj pad najviše je utjecao uvoz jeftine piletine iz Turske

Iako su peradari i prerađivači pilećeg i purećeg mesa od početka godine najavljivali rast cijena, malo je ko od potrošača očekivao ovakva poskupljenja, piše Večernji list BiH.

Za razliku od prošlogodišnjih 8,50 KM, cijena pilećeg filea u pojedinim trgovinama proteklih dana iznosila je više od 16 KM, što za veliku većinu bh. građana predstavlja luksuz.

– Do pada cijene pilećeg mesa došlo je mahom zbog uvoza jeftine piletine iz Turske koja se ovdje sortira, nakon čega završava na policama trgovina. S druge strane, žitarice, kao najvažniji input proizvodnje, nisu pojeftinile ni feninga te su njihove cijene abnormalno visoke – rekao je Jabandžić.

Kada je riječ o cijenama koje bh. građane očekuju u budućnosti, Jabandžić je rekao kako je to vrlo nezahvalno prognozirati s obzirom na to da BiH nema vlastitu proizvodnju žitarica.

– Nažalost, BiH nema vlastitu proizvodnju žitarica i potpuno smo ovisni o stranom tržištu i globalnim kretanjima – kazao je Jabandžić dodajući da ni odobreni uvoz kukuruza iz Srbije nije puno olakšao domaćim proizvođačima jer cijene žitarica nisu smanjene.

I Đuro Cvijić, predsjednik Udruge peradara, smatra da u budućem razdoblju neće doći do značajnog pojeftinjenja pilećeg mesa.

– Cijena pilećeg mesa žive vage trenutno je oko 3 KM po kilogramu, a kad se na to obračuna klanje, obrada, radnici i sve drugo što prati proizvodnju do trenutka prodaje, jasno je kako maloprodajna cijena ne može biti znatno niža nego što je sada – kazao je Cvijić.

Iz Perutnine Ptuj su za navedeni medij kazali da će, ako dođe do snižavanja cijena sirovina, doći i do dodatnog pada cijene gotovih proizvoda.

Podsjetimo, kukuruz, osnovna žitarica za proizvodnju stočne hrane, u februaru je lani po toni stajao 330 KM, dok je u prvom maju januara ove godine njegova cijena skočila na čak 730 KM. No, osim cijene, glavobolju peradarima, kažu, zadaju i problemi s nabavom sirovine.