Portal 072info

Sve više djece u BiH rađa se s Daunovim sindromom

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Sve više djece u Bosni i Hercegovini rađa se s anomalijama iako su tehnologije u 21. stoljeću itekako napredovale, a vođenje trudnoće mnogo je kvalitetnije nego kada su se porođaji obavljali u kući i kada trudnice nisu posjećivale ginekologa. 

Prvo mjesto

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME

Prema riječima specijaliste ginekologije i akušerstva u Kantonalnoj bolnici Zenica Jasmina Hodžića, u ovoj zdravstvenoj ustanovi, ali i BiH i svijetu, najčešće se rađaju djeca s trisomijom 21, odnosno Daunovim sindromom.

– Razlog je prost, o njemu govori i Svjetsko udruženje ginekologa. Način života doveo je do toga da se ljudi kasno odlučuju na potomstvo. Dok završe fakultet, nađu posao, već im je oko 30-35 godina. Ovaj trend doveo je do toga da jajne stanice kod majki stare i podložene su hromozomskim aberacijama – kaže Hodžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

On savjetuje da, iako je u današnje vrijeme to teško, na prvo mjesto bude stavljeno potomstvo i tako se, rađanjem djece prije ulaska u tridesete godine, izbjegnu problemi. Ističe da je vjerovatnoću rađanja već začete djece s nekom od anomalija moguće smanjiti. 

– Jedina, trenutna, prevencija jesu prenatalni testovi, koji su u sve široj upotrebi, a na raspolaganju su ljekaru i trudnicama da bi u ranom stadiju trudnoće dobili informaciju. To daje mogućnost roditeljima da sami odluče, dok je još zakonski moguće, žele li zadržati ili prekinuti takvu trudnoću do 20. sedmice gestacije – ističe Hodžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Pregled ultrazvukom

Napominje da postoje određeni ultrazvučni parametri koji ukazuju i povećavaju sumnju da se u određenom slučaju radi o plodovima koji su naslijedili neke od hromozomskih aberacija. Ali, ima i situacija kada ništa ne ukazuje na probleme, pa majka spozna za anomaliju tek po porođaju.

– To su markeri koji u određenim slučajevima mogu i da ne postoje, da se desi da ultrazvučno i ni po čemu ne ukazuje na to da se radi o hromozomskoj aberaciji – kaže Hodžić.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U 11. i 14. sedmici trudnoće rade se markeri i ultrazvuk, koji mogu ukazati na određene anomalije. 

Participacija troškova testiranja

– Ako ultrazvuk pokazuje da postoje markeri, pacijentici dajemo da uradi prenatalni test. Zeničko-dobojski kanton vrši participaciju od 50 posto troškova za prenatalna testiranja indicirana od ginekologa iz ZDK – ističe Hodžić. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

AVAZ – D. PAŠALIĆ

Podijelite članak
  • 317
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Civilna zaštita respiratore isporučila i bolnicama u Zenici i Tešnju

Portal 072info

Epidemiološka situacija nepovoljna: U Kantonalnoj bolnici Zenica 105 oboljelih od COVID-19

Portal 072info

Skomorac: Ljekare je nemoguće nadoknaditi jer ih nemamo

Portal 072info
REKLAMA
KRAJ REKLAME