Portal 072info

Sve više ilegalnih migranata želi preko BiH u Evropu

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je u posljednja tri dana stavila pod nadzor u imigracioni centar 40 stranih državljana koji su prekršili imigracione propise BiH.

Ilegalnim migrantima doneseno je rješenje o protjerivanju te će biti deportovani u zemlje iz koje su došli u BiH, po osnovu sporazuma o readmisiji ili u njihove matične zemlje.

Riječ je o migrantima iz zemalja visokog migracionog rizika koji u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama Evropske unije (EU).

Radi se državljanima Alžira, Libije, Pakistana, Maroka te Turske i Albanije, koji zloupotrebljavaju bezvizni režim s BiH nastojeći da nakon legalnog ulaska u BiH ilegalno nastave putovanje ka zemljama zapadne Evrope.

Ilegalni migranti su pronađeni na području mjesne nadležnosti terenskih centara Trebinje, Doboj, Ljubuški i Bihać.

Služba preduzima sve neophodne mjere i radnje s ciljem njihovog udaljenja s teritorije BiH i vraćanja u njihove matične zemlje ili zemlje iz kojih su ilegalno ušli na teritoriju BiH, u skladu sa Sporazumom o readmisiji.

Tokom prvih devet mjeseci u BiH je otkriveno 605 ilegalnih migranata koji su, nakon provedenog postupka od Službe za poslove sa strancima, stavljeni pod nadzor ili su direktno vraćeni u zemlju iz koje su ušli u BiH.

Za isti period prošle godine, pod nadzor je stavljeno 173 osobe što predstavlja povećanje broja ilegalnih migranata od 350 posto.

Riječ je o državljanima Pakistana, Afganistana, Alžira, Maroka, Turske, Albanije, građanima Kosova…

Osim toga, povećan je broj državljana Turske, Albanije i građana Kosova, vraćenih po osnovu sporazuma o readmisiji iz Republike Hrvatske za koje je utvrđeno da su ilegalno iz BiH prešli u Hrvatsku.

U saradnji sa Graničnom policijom BiH, nadležnim organima Republike Hrvatske i efikasnom provedbom sporazuma o readmisiji, spriječeno je njihovo nastojanje da se domognu zamalja zapadne Evrope.

Služba za poslove sa strancima je u prva tri kvartala direktno vratila u zemlje porijekla 302 ilegalna migranta, za što su sredstva osigurana na osnovu projekta ‘Prevencija ilegalnih migracija u  Bosni i Hercegovini i regionu i dobrovoljni povratak ilegalnih migranata’, finansiran od Vlade Švicarske.

Iako BiH nije izložena masovnom migracionom prilivu, u zemljama regije boravi veliki broj migranata zaustavljen na balkanskoj ruti, koji nastoje pronaći alternativne rute kretanja prema zemljama Evropske unije, što uključuje i tranzit preko teritorije BiH.

Služba za poslove sa strancima, uz pomoć drugih agencija za provođenje zakona, kontrolira migracije u BiH i uspješno se nosi sa svim izazovima povećanog priliva ilegalnih migranata u našoj zemlji, saopćeno je iz ove ove službe.

hayat

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box