Sve više mladih muškaraca radi na crno

Visoka inflacija, od koje trenutačno pati njemačka ekonomija, mogla bi potaknuti rad na crno. To očekuju stručnjaci koji prate razvoj rada na crno.

Visoka stopa inflacije i slabije gospodarstvo vjerojatno će potaknuti rad na crno u Njemačkoj. Istraživač tržišta rada Bernhard Boockmann s Instituta za primijenjena ekonomska istraživanja Sveučilišta u Tübingenu i njegov kolega iz Linza Friedrich Schneider očekuju da će se to uskoro dogoditi.

Još u februaru Boockmann i Sveučilište u Linzu su za ovu godinu predvidjeli smanjenje rada na crno. Jer kada je ekonomiji dobro, što je bio slučaj prije nego što je Rusija napala Ukrajinu, manje se radi van zakona. U međuvremenu je, međutim, usporen rast gospodarstva.

Visoka stopa inflacije, po njima, trebala bi pogodovati radu na crno. Budući da se mnoge kompanije moraju boriti sa znatno većim troškovima, ovakav scenarij i nije nemoguć.

Stoga, s obzirom na povećane materijalne troškove, veliko je iskušenje da se kupcima ponudi jeftiniji proizvod, a koji uključuje rad na crno. Uz stopu inflacije od oko osam posto i pod pretpostavkom da ove godine neće doći do potpunog prekida opskrbe plinom, da se rat u Ukrajini neće proširiti i da se problemi u opskrbnom lancu neće pogoršati, Schäfer ove godine očekuje povećanje sive ekonomije na 348 milijardi eura. Prethodno je bilo predviđeno 326 milijardi eura.

Istraživači tržišta rada od 1997. godine koriste različite podatke kako bi izračunali udio rada na crno u gospodarstvu. U 2003. godini siva je ekonomija dosegla vrhunac s udjelom od 16,7 posto službenog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Istraživači ističu da doseljavanje ratnih izbjeglica iz Ukrajine ne igra značajnu ulogu u širenju rada na crno. S jedne strane, može se pretpostaviti da radom na crno ukrajinske izbjeglice ne žele ugroziti svoj status tijekom boravka u Njemačkoj. Uostalom, u Njemačku su došle većinom žene i djeca iz Ukrajine.

“Sve je više mladih muškaraca koji se zapošljavaju na crno”, objašnjavaju istraživači tržišta rada, piše Fenix-magazin.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE