Sve više napada na bolnice u Ukrajini

ukrajina kijev granatirenje aa 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Bilo je više od 70 odvojenih napada na bolnice, ambulante i ljekare u Ukrajini dok se broj ovakvih napada povećava na “dnevnoj osnovi”, saopštila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO/WHO).

Rečeno je da su napad na zdravstvene ustanove postali dio strategije i taktike modernog ratovanja, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Od 24. februara,kada je počeo ruski napad na Ukrajinu, SZO je registrovala i potvrdila 72 odvojena napada na zdravstvene ustanove u Ukrajini tokom kojih je poginula najmanje 71 osoba dok je 37 ranjeno.

U ovim napadima oštećene su bolnice, bolnički transport i apoteke, ali SZO je takođe registrovao “vjerovatnu” otmicu i privođenje medicinskog osoblja i pacijenata.

“Zabrinuti smo da se ovaj broj dnevno povećava”, rekao je predstavnik SZO za Ukrajinu, Jarno Habicht za BBC.

“Zdravstveni objekti bi trebali da budu sigurna mjesta i za medicinsko osoblje ali i za pacijente koji dolaze na tretman. Ovo ne bi trebalo da se događa.”

VIDEO: Uništena psihijatrijska klinika u Mikolajevu

Nije bilo žrtava u bombardovanju regionalne bolnice za mentalno zdravlje u Mikolajevu, ali je ustanova uništena. Taj grad na jugu Ukrajine, nedaleko od obale Crnog mora, već danima je pod jakom paljbom ruske vojske.