Sve više oboljelih od karcinoma u Federaciji BiH!

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Blagi trend porasta obolijevanja od malignih neoplazmi, karcinoma, prisutan je u cijeloj Federaciji BiH, tvrde iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenice (INZ).

Taj institut kontinuirano vodi evidenciju o broju oboljelih od malignoma, putem registra koji se puni podacima prikupljenim iz prijava oboljelog od maligne neoplazme.

Podaci s rezervom

– Te prijave, prema važećim propisima, obavezni su dostavljati ljekari svih nivoa zdravstvene zaštite. Ipak, ovu obavezu ne ispunjavaju svi, pa se podaci iz Registra moraju uzeti s izvjesnom rezervom – ističu s Instituta.

ČITAJ JOŠ:  Stravična statistika: Za pet godina 2.000 ljudi izvršilo suicid!

Ipak, na osnovu prikupljenih podataka, evidentan je sveukupan porast obolijevanja od malignih neoplazmi u posljednjih sedam godina, što se odnosi i na mlađu populaciju i predstavlja alarmantne podatke.

Prema izvještajima Federalnog zavoda za javno zdravstvo (FZJZ), najviše oboljelih evidentirano je u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a Zeničko-dobojski treći je po obimu obolijevanja na području FBiH.

– Naravno, i ove podatke treba uzeti s rezervom zbog nepotpunog prijavljivanja oboljelih.

Prema podacima iz Registra INZ, na području ZDK 2017. godine zabilježeno je 1.067 oboljelih od malignih neoplazmi, karcinoma – ističu sa zeničkog instituta.

ČITAJ JOŠ:  POZITIVNA BiH: Direktor privatne firme "halalio" svim dužnicima novac koji duguju

Najviše oboljelih starosne je dobi iznad 65 godina (596 prijavljenih slučajeva), zatim u dobi od 50 do 64 godine (376), od 25 do 49 godina (83), od 15 do 24 godine (4), od sedam do 14 godina (3) i na kraju djeca starosti do šest godina (5 prijavljenih slučajeva).

Prosječna starost

Prosječna starost oboljelih od malignih neoplazmi je 65 godina, a na osnovu pristiglih prijava na Institutu kažu da se može govoriti o nekoliko vodećih karcinoma kod muškaraca i kod žena.

Vodeće maligne neoplazme kod muškaraca i žena

Vodeće maligne neoplazme kod muškarca su pluća, bronhija i traheja – 27 posto, debelog crijeva 13 posto, prostate devet posto, jetre šest posto.

ČITAJ JOŠ:  Prva zastupnica s hidžabom u istoriji Srbije: Nije bilo neprijatnosti kad sam se pojavila

Vodeće maligne neoplazme kod žena su karcinom dojke – 21 posto, genitalnog sistema 13 posto, debelog crijeva 12 posto, traheja, bronhija, jezika sedam posto.

Najviše oboljelih starosne je dobi iznad 65 godina, a zabilježena su tri slučaja oboljelih od sedam do 14 godina te petero oboljele djece stare do šest godina

D.PAŠALIĆ/AVAZ

GODISNJICA
MARKETING