Sve više parova razvodi se u poznim godinama: Ovo su razlozi

873x400 22

Mnogi parovi iz generacije naših roditelja i stariji oklijevali su da se razvedu zbog stigme razvoda pa su radije bili nesretni.

Na primjer, 1990. godine na hiljadu razvedenih parova, samo pet parova je bilo starije od 50 godina. Ta brojka se promijenila 2010. godine pa je 10 parova od hiljadu razvedenih starije od 50 godina.

Kad se stariji par razvede, nakon dugogodišnjeg braka, počnu da kruže različite glasine. Obično su pretpostavke da neko prolazi kroz krizu srednjih godina ili da postoji ljubavnik ili ljubavnica, prenosi Psychology Today.

Jedan muškarac prokomentarisao je svoj razvod psihologinji Kathy McCoy.

Razvedeni momci

– Siguran sam da postoje neki stariji razvedeni momci koji se uklapaju u lude stereotipe. Ali moje je mišljenje sljedeće: ne ostavljaš brak od četiri ili pet decenija impulsivnom odlukom ili zbog bilo koga drugoga. Moja supruga i ja bili smo nesrećni dugi niz godina, ali voljeli smo našu djecu. Takođe smo se dugo voljeli. Tako smo se trudili. Otišao sam tek kad sam shvatio da je moj život u pitanju – da me stres naše nesreće zajedno ubija polako, ali sigurno – rekao je.

Postoji dugačak popis stvari koji ljudi navodno znaju o razvodu u ozbiljnim godinama, ali stopa takvih razvoda se udvostručila za manje od 30 godina.

Broj takvih razvoda se udvostručio od 1990., ali je još uvijek rjeđi od razvoda među osobama mlađim od 50 godina. Mnogi parovi iz generacije naših roditelja i stariji oklijevali su da se razvedu zbog stigme razvoda pa su radije bili nesrećni. Na primjer, 1990. godine na hiljadu razvedenih parova, samo 5 parova je bilo starije od 50 godina. Ta brojka se promijenila 2010. godine pa je 10 parova od hiljadu razvedenih starije od 50 godina.

Najbitniji faktor rizika za razvod nije životna tranzicija, poput odlaska djece, nego bračna prošlost. Prema nedavnoj studiji, oni koji su se ranije razveli imaju veću vjerojatnoću da se ponovno razvedu, isto tako oni koji su u braku kraćeg trajanja imaju veću vjerojatnoću za razvod.

Klijent Kathy McCoy napustio je svoju ženu nakon 32 godine braka jer se zaljubio u koleginicu, a ističe da je njegov potez bio manje impulsivan nego što je izgledao.

– Oženio sam ženu koju sam trebao da oženim kad smo bili mladi. Dijelili smo istu vjeru, naši roditelji su bili prijatelji. To je bilo zbog toga. Nikada nijesmo bili povezani emocionalno ili intelektualno. Pogotovo nakon što su djeca odrasla, bojao sam se dolaska kući. Moje povezivanje s nekim drugim bio je simptom, a ne uzrok, raspada mog braka – opisao joj je.

Ljutnja ili neriješeni problemi decenijama mogu biti razlog razvoda u kasnijem razdoblju života.

– Moj suprug i ja smo bili srećni dok nije dobio ponudu za posao koja je zahtijevala preseljenje u drugu zemlju. To sam mu jako zamjerila, iako sam išla s njim, upoznala sam prijatelje, odgajila djecu i imala neka srećna vremena na tom novom mjestu. Ipak, iako smo se vratili u naš rodni grad nakon nekoliko godina, nijesam mogla da prestanem da razmišljam o tome kako bi moj život bio toliko bolji da se uopšte nijesmo odselili. A ljutnja i ogorčenost između nas samo su rasli tokom vremena sve dok je jedino to ostalo između nas – opisala je jedna klijentkinja.

Djeca se bore sa stvarnošću roditeljskog razvoda bez obzira na njihove godine. Dok mnogi parovi ostaju zajedno sve dok djeca ne porastu, razvod je težak za djecu bilo kojih godina i može negativno da utiče na odnose između roditelja i djece. Jedna studija je pokazala, na primjer, da odrasle kćeri mogu pokušati da okrive očeve za razvod, a može doći i do promjene porodične dinamike, na primjer – razvedene majke postaju zavisne od svoje djece.

– Mislim da se uvijek nadaš da će tvoji roditelji ostati zajedno, bez obzira na to koliko imaš godina”, rekla je 42-godišnja kći roditelja koji su se kasno razveli, dodajući: “Misliš da bi se ako su se sve ove godine podnosili, mogli da nastave. Mislim, zbog djece i unučadi i života koji su izgradili zajedno.

Tuga će se pojaviti i u dogovorenom razvodu

Žalost se može zadržati dugo nakon završetka braka, čak i kad se parovi dogovorno razvedu. Nakon što izbaci ljutnju nakon razvoda, osoba može žaliti za onim što je bilo dobro čak i ako nema želju da se pomiri.

– Zaista vjerujem da bih bio mrtav da nijesam otišao prije šest godina. Ne zamišljam da ću se ikad vratiti. Ipak, žalim za onim što je moglo biti. Naši unuci su svi rođeni do našeg razvoda i bilo bi divno uživati zajedno, a ne odvojeno. Nedostaje mi porodična povezanost iako smo i moja bivša žena i ja zdraviji i srećniji – opisao prijatelj Kathy McCoy.

Olakšanje i mir

Ponekad je poboljšanje zdravlja i sreće u novom i drugačijem životu pozitivan kraj. Ponekad je olakšanje i mir nagrada nakon završetka burnog odnosa, a ponekad je ponovno pronalaženje ljubavi pozitivan rezultat bolnog procesa.

Psihologinja Kathy McCoy opisala jedan tip razvoda. Naime, njena prijateljica Jenny prekinula je sa svojom srednjoškolskom ljubavi Mikeom jer su se njeni roditelji snažno usprotivili njegovom katoličanstvu. Jenny i Mike su bili slomljeni, ali su nastavili da žive. Nakon koledža, otišli su svako na svoju stranu, vjenčali se, stvorili porodicu i živjeli s drugim ljudima.

Ponovno su se povezali nakon više od 40 godina nakon što mu je supruga umrla, a ona se razvela nakon dugog braka s alkoholičarem. Godinu dana nakon ponovnog pronalaska, vjenčali su se i nedavno proslavili svoju sedmu godišnjicu braka.

– Ko je mogao pretpostaviti, nakon što je Mike izgubio voljenu ženu zbog raka, a ja se nakon dugog braka razišla, šta nas čeka?” rekla je Jenny, dodajući: “Ne gledamo s tugom ili žaljenjem, samo živimo u našoj sadašnjoj sreći. Svaki dan našeg života je blagoslov.