Clipboard03
AUTOR: H.D.
DATUM: lip 30, 2021 @ 12:00
KATEGORIJA: Zabava / Zanimljivosti
FIXGEHALT

„Crno zlato“, „Šumski dijamant“ i „Gljiva besmrtnosti“ samo su neki od naziva za gljivu chaga. Riječ je o gljivi koja parazitira šumsko drveće i izgledom podsjeća više na koru drveta nego na gljivu.

Stanovnici Rusije i nekih dijelova Azije koriste ju već hiljadama godina kao ljekovito sredstvo, a sada joj popularnost raste u cijelom svijetu, prenosi punkufer.hr.

Danas se smatra jednim od najpotentnijih tvari koje se mogu pronaći u šumi. Raste samo u brezinim šumama na sjevernoj hemisferi, a potrebno je oko 20 godina da naraste do veličine grožđa i tada se može ubrati.

Gljiva Chaga - undefined
Pixabay: Gljiva Chaga

Za komercijalnu upotrebu chaga se uglavnom suši i melje u prah koji se stavlja u kapsule ili se od njega radi čaj blagoj zemljanog okusa.

U tekstovima iz 16. stoljeća chaga se navodi kao lijek protiv raka, čireva i tuberkuloze. Tokom Drugog svjetskog rata finski vojnici pili su čaj od chage umjesto kafe kako bi održali koncentraciju i snagu. Nova znanstvena istraživanja navode da bi ova gljiva mogla imati ulogu i liječenju raka i upale i tretira se kao „superhrana“.

Gljiva Chaga - undefined
Pixabay: Gljiva Chaga

Osim ljekovitih svojstava, ova je gljiva izrazito hranjiva, sadržava mnoštvo vitamina i minerala, antioksidansa i aminokiselina.

LIDER