Sve više žena radi estetske operacije, a brine što počinju već u svojim dvadesetima…

Screenshot 3 87

Od početka pandemije, pa sve do danas estetski hirurzi primijetili su povećanu potražnju za tretmanima i zahvatima, a to pripisuju svakodnevnom gledanju sebe na zaslonu ekrana tokom videopoziva.

Ona činjenica koja im je zabrinjavajuća je porast zahtjeva za botoksom i filerima od strane mlađih žena – u dvadesetima i tridesetima.  Samo prošle godine nešto više od 400 000 zahvata rađeno je ženama u dobi od 21 do 35 godina, što je drastična promjena u odnosu na prijašnje godine, otkrio je plastični hirurg, Herluf Lund.

Njegova kolegica iz Philadelphije, Nazanin Saedi, također je primijetila da na zahvate sve više idu djevojke u dobi od dvadeset godina, a oboje to pripisuju činjenici da se mladi danas konstantno gledaju – što putem videopoziva, što putem društvenih mreža, kroz razne filtere koji potpuno mijenjaju prirodni izgled lica.

Kada se vide s punijim usnama, manjim nosom i zategnutim licem, razvijaju komplekse i požele tako izgledati uvijek. Lund kaže da je i marketing imao utjecaj na to, jer je sve više reklama za estetske zahvate i tretmane posvećeno mlađoj populaciji.

Iako smatraju da mlade djevojke ne trebaju botoks, Lund kaže kako su studije pokazale da u nekim slučajevima ranija upotreba neurotoksina može djelovati kao preventivna mjera za usporavanje prvih znakova starenja, ali trebalo bi se prvo posavjetovati s hirurgom.