Portal 072info

SVEČANA AKADEMIJA NA MAŠINSKOM FAKULTETU: Danas obilježeno 40 godina od upisa prve generacije studenata

MFZ

Svečanom akademijom danas je na Mašinskom fakultetu u Zenici obilježeno 40 godina od upisa prve generacije studenata za odsjek Mašinstvo u metalugiji, na tadašnjem Metalurškom fakultetu u našem gradu.

Ovaj smjer, sa početnih 176 studenata, bio je prethodnica Mašinskog fakulteta u Zenici, osnovanog 1977. godine, a uz Fakultet za metalurgiju i materijale, i baza za kasniji nastanak zeničkog Univerziteta. Smjer Mašinstvo u metalurgiji, nastao je školske 1973./74. godine, zbog velikog nedostatka diplomiranih inženjera mašinstva u tadašnjem vremenu industrijskog razvoja i ekspanzije metaloprerađivačkih kapaciteta na prostoru srednje Bosne, ističe penzionisani profesor doktor Dušan Vukojević, koji je bio asistent u nastavi prvoj generaciji studenata.

U grupi nastavnika, inicijatora formiranja odsjeka mašinstvo u metalurgiji u Zenici, bio je i profesor doktor Safet Brdarević, koji ističe da je osnivanje ovog odsjeka imalo višestruki značaj.Aktuelni vršilac dužnosti dekana Mašinskog fakulteta, docent doktor Samir Lemeš, napominje da je od 77. godine, kada je osnovan, ovaj fakultet do danas dao preko hiljadu mašinskih inženjera, magistara i doktora, koji rade širom svijeta.Tokom svečane akademije uručene su i zahvalnice uposlenicima zeničkog Mašinskog fakulteta za njihov dugogodišnji rad.

rtvze.ba

Podijelite članak