SVEČANO OBILJEŽEN SVJETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE U ZDK „Opremanjem, edukacijom i vježbom do smanjenja broja nesreća“

Svečanom sjednicom u promotivnoj sali institucija Zeničko-dobojskog kantona, Kantonalna uprava civilne zaštite ZDK je obilježila 01. mart – Svjetski dan civilne zaštite.Ministar za prostorno uređenje, promet i komunikacije i zaštitu okoline ZDK Arnel Isak, koji je po punkciji i komandant Kantonalnog štaba civilne zaštite ZDK, ističe kako su aktivnosti Štaba, Kantonalne uprave CZ i Vlade ZDK usmjerene pod sloganom „Opremanjem, edukacijom i vježbom do smanjenja broja nesreća“.

„Prošle godine, nastojanja Kantonalnog štaba civilne zaštite su bila da se obuče i opreme kantonalne službe za spašavanje; ojačaju strukture civilne zaštite lokalnih zajednica i da se, kroz opremanje i prevenciju, smanji rizik od eventualnih posljedica od prirodnih nesreća te da se nastavi saniranje posljedica. U tom cilju, izdvojeno je oko 300 hiljada KM sredstava posebne naknade za opremanje struktura zaštite i spašavanja, te za obuku. Za hitne mjere, tokom 2019. godine je utrošeno 300 hiljada KM i to kao pomoć, prije svega općinama koje su imale proglašeno stanje prirodne nesreće usljed bujičnih voda“, napomenuo je ministar Isak, koji je dodao kako je u osam općina bilo proglašeno stanje prirodne nesreće, sa višemilionskim štetama.

Direktor Kantonalne uprave CZ ZDK Džavid Aličić je u uvodnom izlaganju napomenuo kako su, prema istraživanjima jedne švicarske kompanije prirodne i druge nesreće tokom 2019. prouzrokovale 140 milijardi dolara štete u svijetu, a što je nešto manje nego godinu ranije, kada su te štete iznosile 176 milijardi američkih dolara.

„Evidentno je smanjenje gubitaka usljed prirodnih i drugih nesreća u svijetu, usljed kojih je, prema podacima Ujedinjenih nacija, prošle godine poginulo ili nestalo u prirodnim katastrofama 11.000 ljudi, a svake godine oko 14 miliona ljudi ostane bez krova nad glavom“, kazao je Aličić.

Ovom prilikom, Kantonalni štab CZZDK je dodijelio pojedincima i kolektivima tradicionalna priznanja i nagrade za „naročito uspješan rad, djela i zasluge u oblasti zaštite i spašavanja u 2019. godini“

.Nagradu „Pisana pohvala CZZDK“ dobili su: Ferid Bešić (OŠCZ Zavidovići), Amir Kadrić (DVD Breza), Amir Karavdić (PVJ Visoko), Miran Ahmetagić, Mirza Kalabić i Kemal Kalkan (GSS Zavidovići) te Jasenka Jukić (KŠCZZDK).Nagradu „Pisana zahvalnica CZZDK“

dobili su: NIPD „Naša riječ“ Zenica, Televizija „Smart“ Tešanj, Amir Džidić i Harun Bošnjak (BHT 1) te Vehid Begunić (FENA).

Novčanu nagradu dobili su Jasmina Pašalić (KUCZ ZDK) i Edin Pašić (PVJ Zavidovići).