arbih
AUTOR: H.D.
DATUM: pro 1, 2021 @ 16:40
KATEGORIJA: BiH / Izdvojeno / Vijesti

U Visokom je svečano obilježena 29.godišnjica 3. korpusa Armije RBiH. 

Obilježavanje je počelo na spomen-obilježju šehidima i poginulim borcima Visokog, a nastavljeno defileom gradskim ulicama, te svečanom akademijom. 

Obilježavanju ovog historijskog datuma prisustvovale su brojne zvanice, predstavnici boračkih saveza i udruženja, udruženja ratnih vojnih invalida, kao i premijer Zeničko – dobojskog kantona Mirnes Bašić sa ministrima, te gradonačelnik Visokog Mirza Ganić, koji je i ugostio ovogodišnju manifestaciju. 

Ovakve manifestacije su podsjećanje i opomena

Prisutni su bili i članovi OS BiH, federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida, kao i predstavnici brojnih jedinica koje su bile u sastavu korpusa, te dobitnici najvećih armijskih priznanja.

Tekst se nastavlja nakon reklame

– 3. korpus je bio i ostao na posebnom mjestu u našim životima, a ovim obilježavanjem svjedočimo da nam je stalo do prošlosti, ali i vremena u kojem živimo i budućnosti naših naraštaja. Ovakve manifestacije su podsjećanje i opomena – istaknuo je u obraćanju Jusuf Rakan, predsjednik Saveza RVI ZDK, koji su ujedno i organizatori ove manifestacije.

Posebne ovacije prisutnih dobio je general Sakib Mahmumljin koji je također uveličao proslavu godišnjice jednog od najbolje organizovanih korpusa u sastavu Armije RBiH. Uime 3.korpusa obratio se zamjenik komandanta Džemal Merdan.

– Zadovoljstvo i čast je biti danas ovdje i vidjeti ovaj skup u ovom važnom trenutku kada je ugrožena opstojnost jedine domovine. Čestitam i stanovnicima općina koje su činile 3.korpus, jer armija iza koje stoji narod ne može biti pobijeđena. 3. korpus je bio jedan od najbolje organizovanih korpusa armije, nastao od dobro organizovanih štabova Teritorijalne odbrane i Patriotske lige, a rođen u srcu BiH – kazao je u svom obraćanju Merdan, te čestitao ovaj važan jubilej.

Osnovan je 1. decembra 1992.godine

Treći korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine je jedan od sedam korpusa koji je za vrijeme rata u Bosni i Hercegovini djelovao u sastavu Armije Republike Bosne i Hercegovine. 

Osnovan je 1. decembra 1992.godine na osnovu odluke od 18. augusta kojom je tadašnji komandant Štaba Vrhovne komande Sefer Halilović naredio osnivanje vojnih korpusa. Sjedište korpusa je bilo u Zenici. Tokom agresije 6.343 borca ovog korpusa su dala svoje živote za domovinu, dok ih je 277 odlikovani najvećim vojnim priznanjem „Zlatnim ljiljanom“.

LIDER