Svečanost za četvero mališana koji su savladali kur’ansko pismo

sw

Abduahmed ef. Ramljak, imam u bosanskogradiškom džematu Čikule, uručio je svjedodžbe osnovcima iz ovog lijevčanskog sela koji su uspješno savladali kura’nsko pismo.

Svjedodžbe su dobili Tarik Ramljak, Minela Gerzić, Adela Palić i Nudžejna Mušić.

Efendija Ramljak kaže da je uspjeh mališana dobar znak da život na ovim prostorima ima perspektivu.

Velika radost

– U vrijeme kada u cijeloj državi BiH broj djece opada, ovdje, u Čikulama, djeca marljivo uče i daju primjer drugima. Svako dijete koje savlada sve sure, kuransko pismo i nauči arapska slova je dragocjeno za našu zajednicu.

Primjer njih četvero predstavlja veliku radost i imamima i džematu i roditeljima, jer će izrasti u dobre ljude koji će poštovati Boga – rekao je ef. Ramljak.

On se, dok je uručivao svjedodžbe, našao u trostrukoj ulozi, kao vjeroučitelj, imam i otac, jer je i njegov četrnaestogodišnji sin Tarik savladao kuransko pismo.

– Ponosan sam, kao imam, što je mekteb Čikule iznjedrio učenike, među kojima je i moj sin Tarik. Emocije su višestruko značajne. Oni daju primjer drugima da je život ovdje moguć i da se treba vraćati u svoje rodno mjesto – rekao je ef. Ramljak.

Tarik Ramljak već sada kuje planove za budućnost. Po završenom devetogodišnjem školovanju u Dubravama, sebe vidi u Sarajevu u medresi. Ambicije ni tu ne prestaju.

Rasuti po dijaspori

– Poslije medrese namjeravam upisati medicinu, želim biti ljekar i liječiti ljude. Imam ambicije i u fudbalu. Treniram u mojim Dubravama, igram špic i dajem dosta golova – rekao je mlađi Ramljak.

Slično razmišljaju Minela, Adela i Nudžejna. Dvanaestogodišnja Gerzić je odlična učenica sedmog razreda. Sretna je što je savladala kuransko pismo.

– Hvala mojim roditeljima i prijateljima što su mi vjerovali i pomagali. Ovo učenje me oplemenilo – rekla je Gerzić.

Čikule su mali džemat, sa svega osamdeset domaćinstava. Prema Ramljakovim riječima, u 25 do 30 domaćinstava trenutno borave mještani, ostali su rasuti po dijaspori. U ovom selu žive vrijedni ljudi, dobri domaćini, koji se nadaju da će i popravkom lokalne infrastrukture doprinijeti povećanju kvaliteta života. Putna infrastruktura je za sada najveći problem.

IZVORAvaz
Prethodni članakNeslavni rekorder: Presretač “ulovio” Srbijanca koji je vozio Audi skoro 235 kilometara na sat
Sljedeći članakŠestogodišnje dijete udavilo se u septičkoj jami