Svećenik čiju problematičnu misu je u nedjelju prenosio HRT rođen, odrastao i školovao se u Zenici

Screenshot 1 165
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Nedjeljna sveta Misa iz Prozorja kraj Dugog Sela, koju je prenosilo HTV izazvala je žurnu reakciju javne televizije u susjednoj državi koja se ogradila od riječi patera Dominika Gerbica. Svećenik je u propovijedi rekao “da je ‘DA’ za HDZ, SDP, Možemo! i sve lijeve, ujedno i ‘NE’ za Hrvatsku“, čime je te stranke praktički prozvao za izdaju Hrvatske. Aludirajući na svećenike SPC-a kazao je da su se “neki tamo bradati sveštenici opasnih namjera (usudili) govoriti nama tko su naši sveci, tko su naše svetinje, tko su naši velikani” .

Na početku propovijedi, govoreći o pastirima kojima je “duhovna dobrobit njihova stada važnija od fizičke dobrobiti samoga pastira”, pater Gerbica spomenuo je “blaženog, a svetog, Alojzija Stepinca, koji je dao svoju krv i položio svoj život štiteći svoje stado od komunističke nemani. Nastavio je zatim razmatrati na koju riječ ili izjavu bi se usredotočio kad bi jednom postao biskup te izdvojio sljedeću Stepinčevu izjavu: “Pravi muževi ne sagiblju koljena pred lažnim duhom vremena.”

Stranke s desnog političkog spektra obradovale su izjavama patera Gerbica, HDZ i SDP su prešutjeli, a HTV se izvinio. U komentarima na društvenim mrežama zabilježili smo različite reakcije – od pohvala i podrške do komentara da se HRT nije trebao izviniti, nego prekinuti izravan prijenos mise kad je pater počeo govoriti o politici. ( Isto su mogli učiniti i s Porfirijem!). Bilo je i onih koji su komentirali da se “KGB probio i na HTV”, aludirajući na ruske veze Miroslava Škore.

Izjavi fr. Dominika Gerbica najviše su se obradovali iz Domovinskog pokreta. Njegovu objavu podjeli su na službenoj Facebook stranici, a dan poslije mise velečasni Gerbic gostovao je Z1 televiziji, koja u političkom kontekstu reklamira samo Miroslava Škoru i Domovinski pokret, a sve druge uglavnom proziva, a nerijetko i vrijeđa. Patera Gerbica u emisiji na Z1 ugostio je Velimir Bujanec, neslužbeni glasnogovornik Domovinskog pokreta.

Ko je fr. Dominik Gerbica?
Dominikanac fr. Dominik Kristijan Gerbic rođen je 18. maja 1978. u Zenici, u župa Sv. Ilije Proroka koja pripada Vrhbosanskoj nadbiskupija, gdje je primio sakramente kršćanske inicijacije, objavila je Centralna.ba

U Zenici je završio osnovnu školu i gimnaziju, a nakon završenog teološkog studija doživotne redovničke zavjete položio je na blagdan Sv. Dominika, 8. avgusta 2013. u dominikanskom samostanu u Splitu. Fr. Dominiku je krsno ime Kristijan, a ime Dominik uzeo je kao redovničko ime. Za đakona je zaređen 16. septembra 2013. u Klopču (Zenica), u župi koju vode dominikanci. Mladu misu slavio je u rodnoj župi sv. Ilije Proroka u Zenici 18. maja 2014. godine.

Fr. Dominik Gabica član je Hrvatske dominikanske provincije. Suština duhovnosti dominikanskog reda sažeta je u njihovom grbu koji se sastoji od crnih i bijelih polja koja predstavljaju boje redovničke odjeće. Na njemu mogu biti prikazani i krunica, pas i zvijezda te natpis na latinskome jeziku: „Laudare, benedicere, prædicare“ što znači „Slaviti, blagoslivljati, propovijedati“.

Dominikanci (lat. Ordo praedicatorum: Red propovjednika, akronim OP; hrvatski bijeli fratri, prodikatori), katolički red koji je na početku XIII. st. u južnoj Francuskoj utemeljio sv. Dominik. Stvarno je ime reda braća propovjednici (franc. frères prêcheurs). Glavna im je zadaća bila propovijedanje s ciljem suzbijanja heretičkih učenja, kojih je u doba osnutka reda bilo mnogo te promicanja istina katoličke vjere. Dominikanci održavaju uobičajene zavjete siromaštva, čistoće i poslušnosti, odjeveni su u habit – široku halju s kukuljicom i škapularom od bijeloga platna – preko kojeg oblače crni ogrtač i kukuljicu. Utemeljitelj reda, sveti Dominik, je muškarce koji su ga slijedili i počeli živjeti redovničkim životom nazvao svojom braćom. Tako se ispred imena dominikanaca piše „fr.“, što je skraćenica za latinsku riječ frater – brat. Tu se ne misli se na njegove krvne rođake, nego na redovničku braću – dominikance.