Šveđani planiraju iz škola izbaciti historiju stariju od 18. vijeka

Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Šveđani namjeravaju da iz škole izbace svu historiju stariju od 18. vijeka i da se učenici skoncentrišu na holokaust, Hitlera, Drugi svjetski rat i postmoderni period s kraja 20. vijeka. Nema više starog Rima, drevne Grčke, nema više učenja o velikom švedskom carstvu, najavljuje Švedski odbor za obrazovanje.

Odbor predlaže da se predmet historija radikalno promijeni.

Više vremena u obrazovanju namjeravaju dati pitanjima polova, klimatskim promjenama i migraciji.

U višim razredima, koje pohađaju učenici doba od 13 do 15 godina, više neće biti predavana historija datirana prije 1700. godine.

Predloženo je da se drevna Grčka, stari Rim i era kada je Švedska bila velika sila (1611-1718) i vladala zemljama oko Baltičkog mora izbriše iz historijskih udžbenika za najmlađe.

Revidirani planovi nastave rezultat su nedostatka vremena za učenje historije u školama, tvrdi Švedski odbor za obrazovanje.

Učenici viših razreda moraju se više skoncentrisati na 19. vijek, te na holokaust, Hladni rat i ideje koje su oblikovale Švedsku tokom poslijeratne ere, navodi Odbor, a prenosi švedski portal Svd.de.

Ova namjera, međutim, izaziva otpor kod profesora historije.

“To je grozno, bizarno i apsurdno”, tvrdi historičar Dik Harison.

On ističe da je prisiljen da reaguje i ukazuje na činjenicu da je “drevna historija” potrebna.

“Sve što nas okružuje je nasljeđe starih Grka”, napominje Harison i upozorava da će, ako prijedlog postane stvarnost, Šveđanima širom svijeta biti neugodno.

On je prijedlog za “skraćivanje historije” u Švedskoj nazvao – bolesnim.

SRNA

GODISNJICA
MARKETING