Portal 072info

Šveđanima nedostaje 78.000 radnika, posebno su deficitarna dva zanimanja

Vrtoglavi gospodarski rast u Švedskoj suočava se s već poznatim problemom: manjkom kvalificirane radne snage.

Naime, čak i nakon priljeva migranata u protekle tri godine, koji su povećali populaciju te skandinavske zemlje na više od 10 milijuna, poslodavci sve teže i teže pronalaze radnike.

Broj slobodnih radnih mjesta najveći je od 2000. godine: u augustu je narastao na 78.000, što je za 9 posto više u usporedbi s godinom ranije i čak 41 posto više nego prije dvije godine.

Savez švedskih poduzetnika koji predstavlja 60.000 kompanija tvrdi kako bi manjak radnika mogao ugroziti rizik ekonomskog rasta. Istraživanje provedeno u lipnju pokazalo je kako su više od 75 posto tvrtki koje traže radnike imale problema s njihovim pronalaženjem.

– Nedostatak radnika trenutno je vrlo velik i u mnogim je područjima postao akutan – ističe za Bloomberg Torbjorn Halldin, ekonomist tog udruženja.

Manjak radne snage muči 12 do 15 sektora, a najgora situacija je u građevini i obrazovnom sistemu.

Vlada procjenjuje da će ekonomski rast u ovoj godini iznositi tri posto, već treću godinu zaredom, a iduće će usporiti na 2,5 posto.

Centralna banka Riksbank također tvrdi kako je pronalaženje radnika s odgovarajućim vještinama problem za ekonomiju ističući kako je nezaposlenost na približno jednakim razinama kao i prije financijske krize 2008. godine, no kako se broj otvorenih radnih mjesta u tom periodu udvostručio. Ipak, ovaj nedostatak radne snage mogla bi biti dobra vijest obzirom na plaće koje proteklih godina u Švedskoj nisu rasle.

U Švedskoj je trenutno bez posla 300.000 ljudi, a stopa nezaposlenosti među osobama rođenim u Švedskoj iznosi 3,9 posto, što je najmanje od 2008. godine, dok među strancima iznosi 22 posto, ističe Zavod za zapošljavanje.

Fokus.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box