Portal 072info

Švedska je toliko uspješna u recikliranju otpada da ga mora uvoziti iz drugih država

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Prema posljednjim istraživanjima utvrđeno je da je Švedska veoma uspješna u recikliranju otpada. Ustvari, ova država je počela uvoziti otpad iz drugih država zato što nema više šta prerađivati.

Švedska je jedna od prvih država koja je uvela takse na fosilna goriva 1991. godine te sada koristi uglavnom obnovljivu električnu energiju, prenosi Independent. 

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

“Šveđani su orijentisani prema životu u prirodi i svjesni su stvari koje se moraju raditi kako bi se riješili problema u okolini. Dugo smo radili na tome da ljude uvjerimo kako je potrebno reciklirati stvari, a ne bacati ih vani, kako bismo mogli napredovati dalje”, kazala je direktorica komunikacija tvrtke za reciklažu “Avfall Sverige” Anna-Carin Gripwell. 

Tokom nekoliko proteklih godina Švedska je razvila poseban sistem recikliranja tako da se čak i otpad koji sagorijevaju privatne kompanije koristi za zagrijavanje kuća tokom dugih i hladnih zima. 

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

“To je ključni razlog zašto imamo ovakvu mrežu, tako da bismo mogli izvlačiti što više koristi iz otpada. U drugim državama on ide kroz dimnjak, kod nas se koristi za više korisnih stvari”, dodala je Gripwell.

Cilj mnogih kampanja koje je pokrenula tvrtka “Avfall Sverige” jeste da pošalju poruku ljudima kako se otpad može ponovo koristiti za mnoge svrhe. Ipak, Gripwell uvoz otpada iz drugih država navodi kao privremenu situaciju, kazavši kako Švedska očekuje da će druge države slijediti njihov primjer i koristiti otpad kao i oni.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME
POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4

“Svjesni smo da je za sve to potrebno još vremena”, zaključila je dodavši da Švedske vlasti ulažu u proizvodnju inovativnih tehnika za reciklažu i unapređenje mnogih sistema u državi.

Klix.ba

Podijelite članak
  • 21
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6