Švedska kreće s testiranjem digitalnog novca

Švedska centralna banka planira testirati upotrebu digitalne valute e-krune u stvarnom svijetu, a u taj projekt će uključiti i komercijalne banke.

Centralne banke širom svijeta planiraju lansiranja digitalnih valuta kao odgovor na smanjenje upotrebe gotovine i kao način ubrzavanja domaćih i međunarodnih plaćanja.

Do sada je pilot projekt e-kruna simuliran samo u okviru Riksbanka, a u idućoj fazi projekt će se proširiti tako da uključuje učesnike poput komercijalnih banaka, saopćila je centralna banka.

– Tehnologija pruža nove mogućnosti, no nije isprobana kada je riječ o obradi plaćanja na malo i uz potrebni nivo sigurnosti – navode iz Riksbanka.

Pilot projekt traje godinu dana, s ciljem testiranja mogućih načina za javno korištenje e-krune u Švedskoj.

Riksbank još ne može potvrditi koje će banke ili pružatelji usluga platnog prometa pomoći u idućoj fazi testiranja, no svrha je procijeniti kako bi se e-kruna mogla koristiti i za velika komercijalna i za mala plaćanja.

Istraživanje koje je u januaru provela Banka za međunarodna poravnanja pokazalo je da će centralne banke koje “pokrivaju” petinu svjetske populacije vjerovatno početi izdavati vlastite digitalne valute u iduće tri godine. Mnoge centralne banke vide svoje digitalne valute (CBDC) kao sredstvo za sprječavanje konkuriranja kriptovaluta i zadržavanje centralne uloge javnih vlasti u platnom sustavu.

Do sada je većina centralnih banaka došla samo do istraživanja CBDC-a. Samo su Bahami uveli CBDC, dok su Švedska i Kina započele njegovo testiranje.

IZVORHina
Prethodni članakIspovijest žrtava nekažnjenog zločina u Liplju: Majka je skočila na mene, a metak ju je pogodio u glavu
Sljedeći članakFederalna inspekcija završila nadzor na KCUS-u: Nije registrovan nijedan smrtni slučaj na malina respiratorima