Švedska nacionalna televizija prikazala prilog o filmu “Quo Vadis, Aida?” nominiranom za Oscara

Bh. film “Quo Vadis, Aida? nominiran je za Oscara u kategoriji najbolji međunarodni film. Švedska nacionalna televizija Sveriges Television SVT donosi prilog o filmu u kojem govori i redateljica filma Jasmila Žbanić.

Genocid u Srebrenici i dalje je osjetljiva tema, kaže režiserka Jasmila Žbanić, koja je očekivala da će film stvoriti dijalog.

“Quo Vadis, Aida?” prikazuje vrijeme u bazi UN-a u Srebrenici, kada su snage bosanskih Srba okupirale grad. Aida je prevoditeljica i veliku politiku vidi izbliza, ali je nemoćna dok pokušava zaštititi svoju porodicu, navodi SVT.

Film je nominiran za Oscara, a redateljica vjeruje da pandemija korone može pomoći međunarodnoj publici da se upozna sa Aidinom situacijom.

“U jednom trenutku ona ima sve, a u sledećem se život potpuno mijenja. Ono što niste mogli zamisliti događa se iznenada. Dakle, na nas je utjecao rat, a zatim i na korona”, kaže Žbanić.

Film Jasmile Žbanić izazvao je snažne reakcije na Balkanu.

“Genocid u Srebrenici i dalje se negira, a nekoliko političkih grupa ne želi priznati šta se tamo zapravo dogodilo”, kazala je.

Žbanić tvrdi da su joj inspiraciju za film dale žene Srebrenice koje su izgubile članove porodice, ali koje nisu zahtijevale osvetu. Zbog toga želi da im se dodijeli Nobelova nagrada za mir.

“Tada će možda Nobelova nagrada vratiti kredibilitet”, kaže ona.

IZVORKlix.ba
Prethodni članakCoutinhova povreda uštedjela Barceloni 20 miliona eura
Sljedeći članakNova epizoda Al Jazeera Kodexa istražuje neslaganje podataka o smrtnosti od korone u Srbiji