Švedska obustavila vakcinaciju “Modernom” mlađih od 30 godina

2 8
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
MARKETING
Dozvoljeno preuzimanje dijela teksta uz obavezno navođenje i linkanje izvora odnosno da se kompletan tekst može pročitati na portalu “072info”.

Švedske zdravstvene vlasti obustavile su upotrebu vakcine Moderna protiv kovida-19 za mlađe od 30 godina, navodeći da je to učinjeno iz predostrožnosti. Razlog za obustavljanje vakcinacije su uočeni “znaci povećanog rizika od nuspojava kao što su upala srčanog mišića (miokarditisa) i perikarditisa (srčane ovojnice)”, saopštila je švedska Agencija za javno zdravlje.

Anders Tegnel, glavni švedski epidemiolog, rekao je da „pažljivo prate situaciju i brzo reaguju kako bi osigurali sigurnu vakcinaciju protiv kovida-19“.

ČITAJ JOŠ:  Rodni list bosanske državnosti - Povelja Kulina bana

U julu je Evropska agencija za lijekove preporučila da se odobri Modernina vakcina protiv kovida-19 za djecu uzrasta od 12 do 17 godina, prvi put da je vakcina odobrena za osobe mlađe od 18 godina.

Modernina vakcina je u januaru dobila odobrenje za upotrebu u EU za uzrast od 18 godina i starije. Vakcina je odobrena i u drugim državama, među kojima su Velika Britanija, Kanada i SAD, ali ne i za djecu.

GODISNJICA
MARKETING