Screenshot 2 22
AUTOR: H.D.
DATUM: sij 6, 2022 @ 9:40
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

Švedska, koja održava opće izbore u septembru, pridružila se Francuskoj u stvaranju agencije za borbu protiv dezinformacija.

Zadatak Švedske agencije za psihološku odbranu je “da brani otvoreno i demokratsko društvo i slobodno mišljenje identifikujući, analizirajući i odgovorajući na neprimjerene uticaje i ostale informacije koje navode na pogrešan trag usmjerene protiv Švedske i švedskih interesa”, saopćila je švedska vlada.

Agencija, koja je počela s radom 1. januara, ima za cilj “razviti i ojačati ukupne kapacitete društva za psihološku odbranu”, navodi vlada.

Švedska vlada, koja nije imenovala nijednu zemlju za koju sumnja da učestvuje u kampanji širenja dezinformacija, saopćila je da će “pružiti podršku stanovništvu, agencijama, lokalnim vlastima, medijima, dobrovoljačkim organizacijama i građanskom društvu u cjelini, te raditi na pojačanoj saradnji između tih aktera”.

Tekst se nastavlja nakon reklame

Naredni švedski izbori zakazani su za 11. septembar.

Francuska, koja održava predsjedničke izbore u aprilu, uspostavila je agenciju u prošloj godini za borbu protiv dezinformacija i lažnih vijesti koje dolaze od drugih zemalja, prenosi AP.

LIDER