Portal 072info

Švedska: Socijalna služba bi mogla da oduzima djecu ukoliko ih iz straha od korone roditelji ne budu slali u školu

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Švedske vlasti insistiraju da roditelji nastave da šalju djecu u škole, čak i one sa slabijim imunim sistemom, jer ne žele da zbog Covida-19 uvode mjere zaštite i ograničenja.

U ostatku svijeta većina škola uopšte ne radi posljednjih nekoliko mjeseci ali u Švedskoj se smatra da svi ispod 15 godina nisu u riziku od virusa.
Veliki broj roditelja odlučio se da djecu ipak zadrži kući, ali sada strahuju da bi socijalne službe mogle da reaguju i da bi čak moglo da dođe do toga da im djeca budu oduzeta. Tamošnje vlasti potvrdile su to dodajući da je ovakva mjera rezervisana samo za ekstremne slučajeve.

POLITIČKI MARKETING
Rusmir Isak banner

Novinari Business Insider razgovarali su sa nekim od roditelja koji vjeruju da su im djeca zbog ranije narušenog zdravlja u većem riziku da obole od Covid – 19 i zato odlučuju da se ogluše u naredbu švedske vlade. S druge strane, ima i porodica u kojima su roditelji slabog zdravlja i strahuju da bi oni mogli da dobiju virus od djece.

Jedan od takvih slučajeva je dječak po imenu Isac Ryberg koji ima cerebralnu paralizu i brojne respiratorne bolesti zbog kojih je ranije morao da bude hospitalizovan. Međutim, doktori su odbili da mu daju opravdanje kako bi se do kraja pandemije obrazovao od kuće. Škola je bila primorana da sve prijavi socijalnoj službi s obzirom da dijete ne ide u školu i porodica sada čeka razrješenje situacije.

POLITIČKI MARKETING
A19C0ACA 5A41 413B 9B35 318122A57EA5

Švedska koja je od starta pandemije bila jedna od rijetkih zemalja koja nije imala nikakve restrikcije za građane postala je svojevrsni fenomen. Njihova politika neuvođenja karantina u početku je davala rezultate ali sada imaju više od 5.000 preminulih od korone.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Ova država djecu ne svrstava u rizčnu grupu čak ni one koji imaju neke bolesti. Studije i jesu pokazale da su djeca manje ugrožena ali kako se mijenja virus, mijenja se i dječija reakcija na njega.

POLITIČKI MARKETING
26AD2F42 BF2A 4C5A 8220 19E3E77138F4
Podijelite članak
  • 18
    Shares
POLITIČKI MARKETING
072 Kenan Aida
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Trenutno zaraženo 100 pripadnika MUP-a RS

072info.com

Koronavirus potvrđen kod većeg broja zaposlenih u Kliničkom centru

072info.com

BiH skinuta s crne liste Švicarske, ni karantin više nije obavezan

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

5C469C74 8C17 4B98 BDF1 9CFAAF69C4F6