Švedska u strahu: Panika nakon dramatičnog upozorenja o ratu

Švedska u strahu: Panika nakon dramatičnog upozorenja o ratu

Ministar civilne odbrane Švedske Carl-Oskar Bohlin i načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Kraljevine Švedske general Per Micael Bydén rekli su da bi u Švedskoj moglo biti rata te da se svi Šveđani trebaju pripremiti za tu mogućnost, piše BBC.

Opozicijski su političari te izjave okarakterizirali kao pretjerivanje. Bivša premijerka Magdalena Andersson rekla je da je aktuelna sigurnosna situacija ozbiljna, ali da nije baš da je rat pred vratima. Organizacija za zaštitu dječjih prava Bris rekla je da je osobe inače ne zovu zbog mogućnosti izbijanja rata, ali da je ove sedmice zaprimila dosta poziva mladih osoba koje su spomenuta upozorenja čula u medijima i na društvenoj mreži i online video platformi TikTok.

Unatoč prijeporima mnogi su upozorenja protumačili kao poziv na buđenje.

Švedska pred vratima NATO-a

Nakon više od 200 godina mira Švedska samo što se nije pridružila Sjevernoatlantskom savezu (NATO) – čekaju se zelena svjetla od turskog parlamenta i Mađarske.

General Per Micael Bydén rekao je da njegova konstatacija nije ništa novo. Bydén je prije mjesec dana posjetio Ukrajinu, a Švedska je jedna od zemalja koja obučava ukrajinske pilote. “Nisam htio da se ljudi brinu, već da razmisle o svojoj situaciji i obavezama”, rekao je načelnik Glavnog štaba Oružanih snaga Kraljevine Švedske. Uz to, Švedska navodno razmišlja o tome da Ukrajini pošalje napredne borbene avione Gripen.

Švedska susjeda Finska već se pridružila NATO-u, a ruski su dužnosnici sugerirali da će se ona prva naći na udaru ako eskaliraju tenzije na relaciji NATO – Moskva.

Ministar civilne odbrane Švedske Carl-Oskar Bohlin rekao je da upozorenje nije izdao s ciljem da prestraši Šveđane već da podigne njihovu svijest o tome šta se zaista događa u svijetu. Pozvao je lokalne vlasti, upravitelje hitnim situacijama i pojedince da reagiraju.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je Švedsku i druge da proizvode oružje i sarađuju s njegovom zemljom kako bi svi zajedno postali jači.

Moguć rat Rusije i Evrope? “Samo ako se ovo poklopi”

Švedski premijer Ulf Kristersson rekao je da će Švedska 2024. na odbranu potrošiti dva posto bruto domaćeg proizvoda – onoliko koliko NATO od svojih članica traži. Potrošnja Švedske na odbranu u 2024. bit će dvostruko veća od one iz 2020. godine.

Stručnjak za odbrambena pitanja Oscar Jonsson tvrdi da su upozorenja koja su izrekli Bohlin i Bydén rezultate frustracije zbog činjenice da se premalo radi na jačanju civilne i vojne odbrane u Švedskoj. “Vremena nema i upozorenjima se htjelo agencije, ministarstva i pojedince pozvati na buđenje”, rekao je Jonsson.

“Švedske su oružane snage jako kompetentne, ali ih nema dovoljno. U najnovijem prijedlogu odbrambenog budžeta stoji da Švedska treba oformiti 3,5 brigade. Ukrajina je na početku rata s Rusijom imala 25”, dodao je stručnjak za odbranu.

Prije mjesec dana šef Ureda za nacionalnu sigurnost Republike Poljske Jacek Siewiera rekao je da bi zemlje na NATO-ovoj istočnoj fronti trebale usvojiti trogodišnji program pripreme za sukob kako bi izbjegle rat s Rusijom.

Siewiera je rekao da je izvještaj Njemačkog vijeća za vanjske odnose u kojem stoji da bi se Njemačka i NATO trebali pripremiti da za šest godinu mogu odbraniti od Rusije preoptimistično.

Oscar Jonsson rekao je da nije nemoguće da izbije rat između Rusije i Evrope, ali da se nekoliko stvari mora poklopiti – mora se okončati rat između Rusije i Ukrajine, ruska se vojska mora obnoviti i Evropa mora ostati bez vojne podrške Sjedinjenih Američkih Država. Sve su te tri stvari moguće, dodao je Jonsson.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS