Švedska ukida gotovo sve epidemiološke mjere

s 9
Pridruži se Viber grupi 072info, do najvažnijih vijesti samo jednim klikom: KLIKNI OVDJE
Preuzimanje tekstova dozvoljeno uz obavezno navođenje i linkanje izvora “072info”.

Švedska 29. septembra ukida gotovo sve preostale epidemiološke mjere zbog visoke stope imunizacije stanovništva i niske stope smrtnosti, objavili su na današnjoj konferenciji za novinare ministrica javnog zdravstva i socijalnog staranja Lena Halengren i direktor Zavoda za javno zdravlje Johan Karlson.

Odluka o skorašnjem ukidanju ionako blagih mjera zasniva se na visokoj stopi imunizacije i niskoj stopi smrtnosti od kovida. Do 7. septembra u Švedskoj je dvije doze vakcine primilo 70 posto odrasle populacije, a ukupno 81,6 procenata građana starijih od 18 godina primilo je barem jednu dozu, prenio je portal Index.

Švedska u posljednje dvije sedmice ima treću najnižu stopu smrtnosti od kovida u Evropi, iza Lihtenštajna i Slovačke, a takvo stanje traje od početka ljeta.

– Pokazalo se da su vakcine efikasne. Imamo dobru pokrivenost vakcinacijom i jasno vidimo njen učinak, jer imamo najnižu stopu smrtnosti u Evropi. Ograničenja koja sada ukidamo više se ne mogu opravdati iz ugla javnog zdravstva. Vakcinisane osobe od 29. septembra načelno mogu da žive kao i prije, dok nevakcinisani reskiraju ozbiljnu bolest – izjavio je Karlson.