AUTOR: P.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Svijet / Vijesti

 Jedan broj državnih službenika u švedskom gradu Geteborgu će od ovog ljeta raditi šest sati na dan, umjesto dosadašnjeg uobičajenog radnog vremena od osam sati, u sklopu neobičnog eksperimenta švedske vlade, objavio je američki portal „Hafington post”.

Eksperimentalna grupa državnih službenika će od 1. jula raditi šest sati na dan, dok će kontrolna grupa nastaviti da radi uobičajenih osam sati dnevno, kako bi se saznalo da li će kraće radno vrijeme rezultovati većom produktivnošću i manjim brojem dana koje radnici provedu na bolovanju.

Eksperiment će trajati godinu dana, a nakon toga će švedska vlada odlučiti da li će program biti proširen i na druge državne sektore.

„Nadamo se da će eksperiment dovesti do toga da zaposleni manje odlaze na bolovanje i da se nakon kraćeg broja sati provedenih na poslu osjećaju mentalno i fizički bolje”, izjavio je gradski vijećik u Geteborgu Mats Pilhelm.

On je dodao kako vjeruje da će kraće radno vrijeme kao posljedicu imati veću efikasnost zaposlenih i dodao da tokom dužih smjena radnici prave više pauza.

„Svaki put kad odete na pauzu, potrebno vam je deset do 15 minuta da se ponovo uvedete u posao, zato što morate da vidite gdje ste stali prije nego što ste otišli na pauzu”, istakao je Pilhelm, dodajući da je testiranje šestočasovnog radnog vremena u fabrici „Tojota” u Geteborgu dalo obećavajuće rezultate.

Još jedan švedski grad, Kiruna, davno je odlučio da isproba kraće radno vrijeme, ali su lokalne vlasti 2005. odlučile da okončaju taj 16-godišnji eksperiment nakon što su se neki žalili da kraći, ali zato intenzivniji rad povećava pritisak na radnike, koji su teško uspijevali da ubrzaju tempo rada.