Švedska zabranila upotrebu opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE za 5G mrežu

Screenshot 1 1914

Švedska je zabranila upotrebu telekom opreme kineskih kompanija Huawei i ZTE u svojim 5G mrežama. Ovaj potez dolazi uoči akcije za 5G spektar, koja bi trebalo da počne od 10. novembra. Švedska uprava za poštu i telekomunikacije (PTS) ispitala je prijave i odobrila četiri kompanije za učešće na aukcijama od 3,5 GHz i 2,3 GHz. Prema PTS-u, nove instalacije za upotrebe u ovim frekvencijskim opsezima “ne smiju se izvoditi proizvodima dobavljača Huawei i ZTE”.

Iz PTS-a su naveli u svojoj odluci da se proizvodi kompanija Huawei i ZTE moraju postepeno ukinuti najkasnije do 1. januara 2025. godine. Učesnici na aukcijama također su upozoreni da moraju postepeno ukidati zavisnost od stranih država ili uvoditi funkcije ili osoblje sa sjedištem u Švedskoj, prenosi Russia Today.

Ovaj potez Švedske mogao bi biti od koristi rivalskim kompanijama Ericssonu i Nokiji, a dolazi usljed sve većeg pritiska na evropske države iz Washingtona da preispitaju ulogu kineskih kompanija u svojim zemljama.

Podsjetimo da je u septembru švedska državna svemirska kompanija objavila da neće obnoviti ugovore s Kinom ili prihvatiti novo kinesko poslovanje, pozivajući se na “promjene u geopolitici”.

Prethodni članakLokalni izbori u BiH: Da li će se talas promjena iz Crne Gore preliti u BiH
Sljedeći članakLOKALNI IZBORI 2020: Političko oglašavanje na najčitanijem portalu u ZDK i šire