Švedski div trlja ruke: ‘Zbog ruske invazije svi kupuju oružje’

SAAB april2022 epa
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Švedska kompanija SAAB, jedna od najvažnijih u odbrambenoj industriji koja, između ostalog, proizvodi i višenamjenske borbene avione Gripen, mogla bi ozbiljno profitirati od odluka europskih vlada da povećaju izdvajanja za odbranu.

Kako javlja Financial Times, dođe li do švedskog članstva u NATO-u, toj bi se kompaniji mogla otvoriti i brojna nova tržišta, iako bi kompanija izgubila rusko tržište. Jedan od direktora kompanije, Michael Johansson, vjeruje kako je pridruživanje vojnom paktu isključivo politička odluka, no da to neće imati negativnih utjecaja na kompaniju.

“Mi smo već na NATO tržištu sa svojim sistemima”, no u neka područja nismo uključeni rekao je aludirajući na napredne sisteme projektila, sofisticirane senzore te informatička rješenja za upravljanje sistemima. Stoga, vjeruje da bi NATO donio mogućnost napredovanja u tom sektoru.

Susjedna Finska u idućim bi sedmicama trebala odlučiti hoće li podnijeti zahtjev za pristup NATO-u, nakon što je Rusija napala Ukrajinu, a europske zemlje propituju svoje sigurnosne politike.

Švedska također razmatra tu mogućnost. Tamošnja je vlada zatražila da se ubrza donošenje izvještaja o stanju sigurnosti zemlje koje bi trebalo biti gotovo do sredine maja.

Većina analitičara smatra kako bi Švedska mogla slijediti Finsku u svojoj odluci iako će pritom imati mnogo više problema nego susjedi. Naime, vladajuća Socijaldemokratska partija godinama se čvrsto drži svog “anti-NATO” stava, piše Jutarnji.

Odluka bi mogla biti donesena prije NATO-ovog summita u Madridu ovog juna. SAAB, kompanija koja je u stopostotnom vlasništvu porodice Wallenberg, proizvodi avione Gripen ali i brojne druge vojne sustave, a cijena dionica im je znatno skočila otkako je Rusija napala Ukrajinu.

U petak su objavili finansijske rezultate prema kojima im je u prvom kvartalu dobit porasla za 69 miliona dolara, zaključuje Financial Times.