Švedski investitori osnovali i četvrtu firmu u BiH, u upravi bivši fudbaler

Švedski investitori osnovali i četvrtu firmu u BiH, u upravi bivši fudbaler

Risovac kod Bosanskog Grahova, Plazenica kod Kupresa, Stekerovci kod Glamoča i Lunjevača kod Drvara, mjesta su koja je švedska kompanija OTSO Power AB Stockholm ocijenila kao potencijalnim za izgradnju vjetroelektrana u Bosni i Hercegovini.

Podsjetimo, Akta.ba je objavila da je ova švedska kompanija osnovala tri firme u jednom danu i to VE Risovac d.o.o. Bosansko Grahovo, VE Stekerovci d.o.o. Sarajevo, VE Plazenica d.o.o. Kupres. U međuvremenu je osnovana i četvrta pod nazivom VE Lunjevača d.o.o. Drvar. 

KREĆE ISPITIVANJE

Kako saznajemo, trenutno je sve u fazi ispitivanja.

Načelnik Općine Kupres za Akta.ba kaže da su imali kontakte sa navedenom kompanijom.

“Da, imali smo kontakte, nemamo službeno saznanja da je firma osnovana u Kupresu. Imaju želju da na lokalitetu Plazenica postave mjerni stub, a mjerenja traju jednu godinu i još nisu podnijeli Zahtjev za postavljanje mjernog stuba I to je za sada sve, jer sve ovisi od rezultata mjerenja”, navodi načelnik Zdravko Mioč.

Inače, prema prostornom planu Hercegbosanske županije – Kantona 10 do 2028. godine, na osnovu potencijala vjetra planirane su zone vjetroelektrana u južnom i jugozapadnom dijelu kantona.

Za područje Hercegbosanske županije najperspektivnije područje za izgradnju vjetroelektrana je na prostoru Livna i Tomislavgrada, te Kupresa i Glamoča. 

Upravo su to lokacije za koje su i švedski investitori zainteresovani.

S druge strane, pitali smo Federalno ministarstvo energije, industrije i rudarstva da li je u toku izdavanje dozvola za vjetroelektrane koje investitori koji imaju namjeru graditi, ali u ministarstvu nemaju saznanja. 

Nismo upoznati niti imamo ikakva saznanja o navedenim firmama. Također bilo kakve zahtjeve prema ovom Ministarstvu (Sektor energije) nisu podnosile”, kazali su iz kabineta resornog ministra za naš portal.

otso

U UPRAVI BIVŠI FUDBALER

Kao što smo objavili, o navedenoj švedskoj firmi nema puno dostupnih informacija. OTSO Power AB je osnovana prošle godine, još uvijek nema svoju web stranicu, kontakt podatke, kao ni eventualne projekte kao reference. Jedino su poznati članovi uprave Carl Christian Alexander Bohl, Savolainen Seppo Ensio, koji je odgovorno lice za firme u BiH, te Shefki Kuqi.

Shefki Kuqi finski je fudbalski menadžer i bivši profesionalni fudbaler albanskog porijekla s Kosova.

Većinu karijere proveo je u sastavu engleske nogometne lige, za klubove Newcastle United, Sheffield, Ipswich Town, Blackburn Rovers, Crystal Palace, Fulham, Swansea City i Oldham Athletic. 

Shefki

Shefki Kuqi

S.B. / Akta.ba

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica