Portal 072info

Švedski model pokazao se superiornim u borbi protiv koronavirusa?

t 32
TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Švedska stopa novozaraženih koronavirusom sada je u dramatičnom padu i manja je od danske i norveške prvi put od marta i početka pandemije.

Stopa zaraženih u Švedskoj bila je daleko iznad stopa skandinavskih susjeda koji su se odlučili na zatvaranje zemalja.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

– Švedska je od zemalja koja bila među onima sa najviše zaraženih u Evropi postala jedna od onih s najmanje zaraženih osoba, dok su mnoge druge zemlje zabilježile prilično dramatičan porast, rekao je Anders Tegnel, glavni državni epidemiolog u zemlji na konferenciji za štampu ranije ove nedjelje, a prenosi britanski Telegraf. Prema podacima dostavljenim Evropskom centru za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), Švedska je tokom prošle sedmice u prosjeku registrovala 12 novih slučajeva na milion ljudi, u poređenju s 18 u Danskoj i 14 u Norveškoj. 

Broj umrlih trenutno je u prosjeku dva do tri dnevno, što je više od stotine umrlih dnevno, koliko je Švedska imala sredinom aprila. Štokholm, središte švedske pandemije u aprilu i maju, zabilježio je prošle sedmice najmanji broj novih slučajeva od marta. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Za razliku od Danske i Norveške, Švedska nikada nije uvela blokadu zemlje, ostavivši tako vrtiće, većinu škola, barove, restorane, prodavnice i kancelarije otvorenim tokom pandemije. Danska je istovremeno zabilježila 179 novih slučajeva u petak, što je najveći dnevni broj nakon više od četiri mjeseca. Švedska je dosad zabilježila 5.832 smrtna slučaja od kovid-19, što je šest puta više nego u Danskoj (627) i Norveškoj (264) zajedno. 

Švedska i testira manje po glavi stanovnika od Danske i Norveške, u prosjeku 1,2 testa na 1000 ljudi prema podacima s kraja proteklog mjeseca. Poređenja radi, Norvežani testiraju 2,2 na 1000 stanovnika, a Danci 5,9 na 1000 stanovnika. Još se postavljaju pitanja oko početnog vjerovanja u Švedskoj da će manje restriktivnom politikom u borbi protiv virusa steći brži imunitet na virus. 

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

U četvrtak je Švedska zdravstvena agencija objavila nova ispitivanja raširenosti antitijela među davaocima krvi, koja su pokazala da sada oko sedam posto stanovništva ima antitijela, a u Štokholmu gotovo 12 posto.

TEKST SE NASTAVLJA NAKON REKLAME
KRAJ REKLAME

Avaz

Podijelite članak
  • 15
    Shares
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Počitajte još

Stanje u BiH: Virus je presječen, ali nije nestao

072info.com

Životna borba protiv COVID-19: Mislite da ste loše, ali zapravo niste još loše

072info.com

Koronavirus uzeo još pet života, u BiH novozaražene 233 osobe

072info.com
REKLAMA
KRAJ REKLAME

Zapratite nas na FB! (PROMO)