Švedski opušteni pristup pandemiji bliži se kraju, vlasti predložile lockdown

Screenshot 7 579

Švedska se uvijek izdvajala iz mase po svojoj strategiji za borbu protiv koronavirusa, ali došao je kraj i opuštenom pristupu Šveđana nakon nove odluke vlasti u ovoj zemlji. Naime, Vlada Švedske je ove sedmice predložila hitno usvajanje zakona koji bi omogućio zaključavanje ili takozvani lockdown velikih dijelova društva.

Stupila je na snagu i prva preporuka za nošenje zaštitnih maski, a vlasti su dale školama mogućnost zatvaranja za učenike starije od 13 godina. Sve promjene dio su nove strategije Šveđana za borbu protiv pandemije, prenosi Financial Times.

“Mislim da se Švedska trenutno ne ističe previše. Većina stvari zbog kojih se Švedska smatrala drugačijom u borbi protiv pandemije, sada se promijenilo”, rekao je Jonas Ludvigsson, profesor kliničke epidemiologije na Institutu Karolinska u Stokholmu.

U protekloj godini Šveđani formalno nisu uvodili lockdown, što je privuklo veliku međunarodnu pažnju. Međutim, zimski val koronavirusa pogodio je Švedsku daleko jače nego što su očekivali zdravstveni zvaničnici i političari u ovoj zemlji.

Švedska je prijavila više od 2.000 smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a u mjesec dana, te 535 samo u posljednjih osam dana. Poređenja radi, Norveška je od početka pandemije prijavila 465 preminulih od koronavirusa, a broji duplo manje stanovnika.

Kako je švedski kralj Carl XVI Gustaf rekao neposredno prije Božića: “Nismo uspjeli.”

Klix

Prethodni članakNa šalterima BH Pošte ili elektronskim putem: Od 1. januara započeto elektronsko plaćanje računa za električnu energiju
Sljedeći članakBh. prijevoznici strahuju da bi uvođenje korona-pasoša moglo dovesti do smanjenja putnika