Portal 072info

Švedski sud presudio u korist žene pod hidžabom koja se odbila rukovati na razgovoru za posao

Farah Alhajeh se na razgovoru za posao na poziciju prevodioca iz religijskih razloga odbila rukovati s muškarcem koji je dočekao na intervjuu. Ona je umjesto rukovanja stavila ruku na srce kao znak pozdrava.

Švedski sud donio je odluku kako je kompanija diskriminirala 24-godišnjakinju, a prema presudi moraju joj isplatiti odštetu u iznosu od 40.000 kruna ili oko 7.500 KM.

Pojedini muslimani odbijaju fizički kontakt s osobama suprotnog spola, osim s članovima porodice. Međutim, rukovanje je tradicionalno u Evropi.

Iz Kancelarije Švedskog ombudsmana za diskriminaciju, koja je predstavljala 24-godišnju Alhajeh, kažu kako je ova presuda uzela u obzir “interese poslodavca”, pravo pojedinca na tjelesni integritet i važnost države da održi zaštitu vjerskih sloboda.

Nakon presude, Alhajeh je izjavila za BBC kako je važno da ljudi nikada ne odustaju kada su uvjereni da imaju pravo, pa čak i ako su pripadnici manjina.

“Vjerujem u Boga, što je vrlo rijetko u Švedskoj, i trebala bi imati pravo da to radim i biti prihvaćena sve dok nikoga time ne vrijeđam. U mojoj zemlji ne možete muškarce i žene tretirati drugačije. Poštujem to. Zbog toga nemam nikakav fizički kontakt s muškarcima i ženama. Mogu živjeti po pravilima svoje religije i u isto vrijeme pratiti pravila zemlje u kojoj živim”, kazala je Alhajeh.

Slučaj 24-godišnje Šveđanke zaštićen je i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Klix.ba

Podijelite članak