Švedsko hrišćansko vijeće oštro osudilo paljenje Kur’ana

dd 102

Hrišćansko vijeće Švedske osudilo je u nedjelju paljenje svetog Kur’ana u toj skandinavskoj zemlji, prenosi Anadolija.

Deset istaknutih hrišćanskih sveštenika iz Švedske, među kojima i nadbiskup švedske protestantske crkve Antje Jackele, objavili su saopćenje osude antimuslimanskih djelovanja.

Nadbiskup se, zajedno s drugim crkvenim poglavarima, snažno ogradio od svjesnog kršenja vjere ljudi.  Vijeće je istaklo da su akcije danske krajnje desničarske rasističke grupe bile varvarske. 

– Takvi napadi povećavaju polarizaciju među ljudima u trenutku kada naša zemlja treba da se okupi oko svačijeg dostojanstva i prava – kažu iz Hrišćanskog vijeća.

Antimigracijska stranka Stram Kurs (Tvrda linija) u četvrtak je spalila primjerak svete muslimanske knjige u Rinkebju, većinski muslimanski naseljenom naselju u Štokholmu. Do incidenta je došlo nekoliko dana nakon sličnog čina u gradu Malmeu na jugu Švedske.

U uličnom nasilju koje je uslijedilo povrijeđeno je nekoliko policajaca, a uhapšeno je najmanje deset osoba. Također, policija je lideru desničarske stranke Rasmusu Paludanu izrekla zabranu ulaska u Švedsku na dvije godine.