Svega tri posto svjetskog ekosistema ostalo netaknuto

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Najnovije naučno istraživanje pokazalo je da je samo tri posto naseljenih dijelova zemlje ostalo ekološki netaknuto, sa zdravim populacijama životinja i neometanim staništem.

Ovi fragmenti divljine koji nisu oštećeni ljudskim aktivnostima uglavnom se nalaze u dijelovima tropskih šuma Amazonije i Konga, istočnosibirskih i sjeverno kanadskih šuma i tundra te u saharskoj pustinji.

Prethodne analize identifikovale su područja divljine na osnovu satelitskih snimaka i procijenile da je između 20 i 40 posto površine Zemlje pod ljudskim uticajem.

Međutim, naučnici koji stoje iza nove studije tvrde da šume, savane i tundre mogu izgledati netaknute odozgo, ali da na terenu nedostaju vitalne vrste. Slonovi, na primjer, šire sjeme i stvaraju važne čistine u šumama, dok vukovi mogu kontrolisati populacije jelena i losa, prenosi “The Guardian”.

Opće je prihvaćeno da se svijet nalazi u krizi biološke raznolikosti, s mnoštvom populacija divljih životinja – od lavova do insekata – koji izumiru uglavnom zbog uništavanja staništa. Neki naučnici misle da počinje šesto masovno izumiranje života na Zemlji, s ozbiljnim posljedicama po sigurnost hrane, čiste vode i zraka od kojih čovječanstvo zavisi.

“Onom što smatramo netaknutim staništem nedostaju vrste koje su ljudi lovili ili su izumirale zbog invazivnih vrsta ili bolesti”, izjavio je Andrew Plumptre, jedan od autora studije koju je proveo Sekretarijat za ključna područja biološke raznolikosti u Cambridgeu, u Velikoj Britaniji.

Istraživanje je objavljeno u časopisu “Frontiers in Forests and Global Change”, a većina podataka odnosila se na sisare, ali je obuhvatala i ptice, ribe, biljke, gmazove i vodozemce.

Mnoga područja identifikovana kao netaknuta nalaze se na teritorijama kojima su upravljale domorodačke zajednice.

Analizom nije obuhvaćena Antarktika.