Sven Alkalaj: Osim podsmijeha Dodikovo pismo neće imati nikakav drugi efekat

B4BC972C 66A4 4280 8533 9063BBB763DA

Pismo člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika upućeno generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guteressu, u kojem pokušava sugerirati da BiH ima neutralan stav po pitanju ruske agresije na Ukrajinu, a da ambasador BiH pri UN-u Sven Alkalaj nema ovlaštenja da govori drugačije, izazvalo je podsmijeh u ozbiljnim diplomatskim krugovima. 

Dio sadržaja pisma člana Predsjedništva BiH Milorada DodikaDio sadržaja pisma člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika FOTO: AVAZ

“Trojanski konj”

Nije prvi put da Dodik na ovaj način piše najvišim međunarodnim predstavnicima, ali fijasku ovog pokušaja umnogome je doprinijela činjenica da je za posrednika u dostavljanju pošte odabrao ambadora Rusije pri UN-u, države koja se zbog rata u Ukrajini našla na udaru demokratskog dijela planete.

– Stav BiH je bio jasan, ja sam ga izrazio, imamo punu podršku u institucijama EU. I u svom govoru sam jasno iskazao gdje BiH stoji, da smo na principima međunarodnog prava, Povelje UN-a i tu nema nikakve dileme, a ovo pismo samo izaziva podsmijeh kod kolega ambasadora. Vi znate da to nije prvi put da to Dodik radi, i to putem Ruske misije, tako da je to zbilja smiješno, predstavlja nediplomatsko ponašanje i pokazuje nepoznavanje procedura ovdje. Osim podsmijeha neće imati nikakav drugi efekat – kazao je za “Avaz” ambasador BiH pri UN-u, Sven Alkalaj.

Podsjetimo, Rezoluciju kojom se najoštrije osuđuje ruska agresija i zahtijeva da Kremlj odmah prekine upotrebu sile protiv Ukrajine podržala je 141 država, pet je bilo protiv, a 35 suzdržano tokom glasanja. Alkalaj kaže da je podrška Srbije stigla 5 do 12, jer je predsjednik Aleksandar Vučić shvatio poruku iz Brisela da će, ako postupi drugačije, evropski put Srbije biti zaustavljen.

– On žarko želi pokazati da Srbija napreduje na putu ka EU, a imajući u vidu moguću rampu, on je u zadnjem času, posredstvom ambasadora, dao glas za Rezoluciju. Kad su sve druge zemlje već glasale za. Jedini koji sad ispada “trojanski konj” je Dodik, koji je svoje pismo dao ruskom ambasadoru a ovaj to sada distribuira – ističe Alkalaj.

Ovim dokumentom svijet se odlučno suprotstavio agresiji i kršenju međunarodnog prava, a podrškom Rezoluciji BiH se našla na pravoj strani.

– Pogotovo Povelje UN-a, usvojene nakon Drugog svjetskog rata, s ciljem da se tako nešto nikad više ne ponovi. Jedna stalna članica Vijeća sigurnosti (Rusija, op.a.) je pocijepala i bacila pod noge dokument koji je 76 godina bio osnov za međunarodne odnose – dodaje Alkalaj.

Iako suočena sa agresijom višestruko jače države Ukrajina je u znatno dugačijoj situaciji od one u kojoj se devedesetih, sa embargom na uvoz naoružanja, našla BiH. Alkalaj ističe da je BiH odbranjena samo zahvaljujući hrabrosti njenih branitelja.

Priznaju grešku na Balkanu

Što duže traje rat u Ukrajini bliže smo situaciji kad će se ruske okupatorske snage morati povući, kaže Alkalaj, te potvrđuje da je agresija na Ukrajinu svijetu otvorila oči, pa se sada bolje razumije i opasnost koju ruski utjecaj i svi koji podržavaju Putinov režim predstavlja i za region Balkana.

– UN su i sami priznali kakva je greška napravljena u vezi BiH, pogotovo među državama članicama. To mi kolege u direktnom razgovoru i govore, koliko su pogriješili tada i šta bi značilo da danas ne spriječe utjecaj Rusije na zbivanja na Zapadnom Balkanu. Ta se opasnost i pominjala u govorima kolega na posljednjoj sjednici, a i ja sam u svom govoru uporedio do čega dovode situacije u kojima se na vrijeme ne reaguje. Tada su i razaranja i žrtve mnogo veće, kao i štete po međunarodnu zajednicu – pojašnjava ambasador BiH pri UN-u, Sven Alkalaj.

NATO kišobran

Alkalaj ističe da je članstvo BiH u EU u ovom trenutku više želja nego realnost, ali da ubrzani prijem u NATO može biti realnost i predstavlja ključni prioritet kojeg BiH danas ima. Sve države regije, osim Srbije, već su u njegovom članstvu, pa bi se prijemom BiH proces u ovom dijelu svijeta kompletirao.

– Time bismo direktno ušli pod kišobran zaštite NATO-a i time bi sve ove priče bile riješene. Mislim da se naše državno rukovodstvo u tom pravcu mora fokusirati. Ja kažem, ne bih izlazio iz Brisela, obilazio bih sve zemlje NATO-a tražeći punu podršku. Vjerujem da će Turska podržati, oni su rekli da će podržati i Kosovo. S pozicije naših lidera sve snage treba usredsrediti na Brisel i Vašington. To je moguće. Pogledajte, u Ukrajini je sad nemoguće uspostaviti zonu zabrane letova, jer tako bi američki avioni došli u sukob sa ruskim i to je odmah treći svjetski rat. Takve stvari treba preduprijediti. NATO snage imaju obaveze i iz Dejtonskog sporazuma, da mogu doći u BiH da nas zaštite od bilo kakve invazije – ističe ambasador Sven Alkalaj u razgovoru za „Avaz“.

Prethodni članakMacron: Najgore za Ukrajinu tek dolazi!
Sljedeći članakMinistarstvo odbrane Rusije tvrdi: U Ukrajini se bori oko 200 plaćenika iz Hrvatske