Svetlana Cenić : Dodik sada može da posluje sa Kinom ili Rusijom, ali ne u dolarima

Kada su drugima uvodili sankcije Milorad Dodik nije progovarao ni riječ, a u pitanju je period kada su ga SAD ustoličile na vlast, kada su mnogi završavali na crnoj listi pa ni platu nisu mogli da podignu. Ovo je za “Avaz”, komentirajući nove sankcije Miloradu Dodiku i članovima njegove porodice, kazala ekonomistica Svetlana Cenić.

– Retorika Milorada Dodika danas i SDS-a tada je kao nebo i zemlja, bez obzira na sve. Blokade i sve ono što radi Dodik mnogo je žešće nego što je ikada radio SDS, ali vremena su se očigledno promijenila. Što se tiče sankcija i za poslove njegove djece i porodice, ja zaista nisam kriva što je djecu uvlačio u sve svoje poslove. Ne možemo reći da su djeca zahvaljujući svojim sposobnostima i koječemu dobijala silne tendere, podsticaje iz budžeta, olakšice, nema šta nema. Naravno, on je stajao iza svega toga i ovo se moglo očekivati – kaže Cenić za “Avaz”.

Ona naglašava da se svaka dolarska transakcija u svijetu, koja traje djelić sekunde, registrira u sistemu SAD-a.

– Ovo je poruka firmama, ne možete pod američkim sankcijama poslovati sa svijetom, ali i svima koji hoće da sarađuju s tim firmama da se manu ćorava posla. Amerikanci dugo nisu htjeli da vide šta radi Milorad Dodik, a on im je obećavao sve. I Pediju Ešdaunu je obećao je apsolutno sve. I opet ce obećavati, ali sada neka vidi … možda će moći da posluje sa zemljama s čijim prijateljstvom se hvali. Možda sa Kinom, Rusijom. Ne u dolarima doduše – kaže Cenić za “Avaz”.

Na pitanje kada će domaće institucije vidjeti korupciju i kriminal u BiH, koji se vide i iz Vašingtona, Cenić odgovara da to u BiH niko neće da vidi.

– Neće da vidi kako se troše sredstva, da nestaju pare iz budžeta, ono što je očigledno. Kod nas niko ne odgovara ni kad plaćamo kamate na nerealizovane kredite. Niko nizašta ovdje ne odgovara – ističe Cenić za “Avaz”. 

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE