Svetlana Cenić: Hajde da vjerujemo da će Milatović graditi dobre odnose u regionu

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Drugi krug predsjedničkih izbora održan je jučer u Crnoj Gori, a pobijedio je Jakov Milatović (Pokret Evropa sad). Njegov protukandidat bio je aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović (Demokratska partija socijalista Crne Gore). 

Politička analitičarka Svetlana Cenić za portal “Avaza” komentirala je održane izbore te šta to znači za BiH. 

Govor Milatovića

–  Što se tiče Đukanovića, imat će priliku u junu na Općim izborima da njegova partija pokaže zapravo koliko je jaka, jer s druge strane nalazi se jedan konglomerat stranaka i da li će uspjeti da održe jedinstvo, to ne znam. Jedino što mi je malo čudno bilo, to je da gospodin Milatović kao da je držao predizborni govor, a ne neko ko je postao predsjednik, odnosno osvojio najveći broj glasova – kaže Cenić. 

Na pitanje kako komentira to što su Željko Komšić i Denis Bećirović, članovi Predsjedništva BiH, direktno podržali jednog kandidata na izborima u ovom slučaju Milu Đukanovića, a Željka Cvijanović Jakova Milatovića, Cenić kaže: 

– Ja sam protiv podrške bilo kojim kandidatima, jer kako mi ne volimo da nam se neko miješa u državu ovog ili onog kandidata ili neće da sarađuje s nekim od kandidata, tako isto ne volim da se to radi Crnoj Gori ili bilo kome drugom. Podrška bilo kome, da li se radi o Milatoviću ili Đukanoviću mislim da je potpuno bespotrebna, jer o tome odlučuju građani Crne Gore, a ne mi. 

Utjecaj na BiH 

Na pitanje kako će rezultat izbora utjecati na Bosnu i Hercegovinu, izjavila je da ćemo to vidjeti.

– Mislim na BiH, s obzirom na to da se gospodin Đukanović nikad nije petljao u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, pa se iskreno nadam da neće ni gospodin Milatović se petljati u unutrašnja pitanja, iako su se njegov predsjednik i Evropa sad sastali s gospodinom Dodikom prije ovih izbora. Ne znam. Malo sam, iskreno rečeno, na oprezu, jer koliki će utjecaj imati drugi, koliko crkva, koliko šta, to ćemo tek da vidimo, ali hajde da na prvu ruku povjerujemo u ono što je rekao da će gajiti dobre odnose sa svim susjedima – zaključila je Cenić za portal „Avaza“.

Podsjećamo, sinoć je iz Centra za monitorning i istraživanje (CeMI) saopćeno da je Jakov Milatović (PES) osvojio 60 posto glasova, dok je za Mila Đukanovića (DPS) glasalo 40 posto građana Crne Gore.

Na jugu Crne Gore Milatovića je podržalo 58 posto glasača, u centralnoj regiji 63,2 posto, a na sjeveru 55,8 posto.

Đukanovića je u južnoj regiji podržalo 42 posto građana, centralnoj 36,8 posto, a na sjeveru 44,2 posto.

Avaz