Svetlana Cenić o Dodiku: Neće smjeti izdati Putina, tu su surove kazne

Screenshot 3 3 36
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE
MARKETING

Svetlana Cenić je u Pressingu na N1 komentarisala trenutnu političku situaciju u BiH nakon jučerašnjeg eprotestnog skupa u Banjoj Luci.

– Zemlje će pojedinačno uvoditi sankcije Dodiku, mislim da će Nizozemska prva. Ja ne očekujem nikakav konsenzus EU da se svi slože, znali smo da Mađarska neće iz svojih interesa. Sada imamo senatore koji su došli, za mene je ta posjeta, najznačajnije je da su rekli “evo nas tu smo” kazala je Cenić i dodala:

– Ja ću vas podsjetiti kada je SDS sankcionisan i kada su ih sve poskidali, niko nije htio da se sastane sa njima. Američki ambasador se tada htio sastati sa mnom, ali nije sa premijerom koji je iz SDS-a. Nije bilo teoretske šanse da mogu uopće da se nadaju. 

Dodik je ruski čovjek

Cenić je dodala da se Dodik i deklariše kao ruski čovjek.

– On se i deklariše kao ruski čovjek, uzvikuje živjela Rusija. Ne treba dovoditi pitanje čiji je i za koga navija. Da sam na njegovom mjestu ugradila bih u vrat šipku i ventilatore i okretala se oko sebe iz sve snage. On je sa Amerikancima lako mogao godinama, bez posljedica, sa sankcijama pa opet nije onako kako je drugima uvođeno. Ja bih na njegovom mjestu bila jako oprezna i gledala oko sebe. Vidite koliko se zdušno trudi.

Kako Cenić ističe, samo su hrabri u masi. 

– Imate red ovih koji su se nabili sa zadnje njegove strane i jedno na drugo se slažu, pa čovjek se pita gdje je tu kičma i dostojanstvo. Samo su hrabri u masi, a kada se spomene Putin to je stajanje mirno.

Surove kazne

Kako ističe, Dodik neće smjeti izdati Putina. 

– Neće smjeti izdati Putina, tu su surove kazne. Gledali smo kako su prošli ljudi koji su se okrenuli protiv ruke koja ih je odgajala – rekla je Cenić i dodala:

– Mi smo ovo toliko puta gledali da je meni već zlo, ja imam isuviše godina. Pa onaj faktor stabilnosti, pa ovaj, meni je zlo od faktora stabilnosti a na Balkanu nikada gore. Ne znam ko je više faktor stabilnosti, ne mogu da gledam predstave, kao film u kojem znate kako će se završiti. Za sada su se uzeli, samo što znate da mi svi predstavljamo žirante, ljubavi, poklona, braka, svega, stanovništvo je žirant. Kum ne znači ništa kod nas, razvedete se pa…