Svetlana Cenić o negativnom poslovanju Željeznica RS: Ne znam da bi im iko dao bilo kakav kredit

Negativno poslovanje Željeznica Republike Srpske nastavljeno je i u prvom kvartalu ove godine s gubitkom od 4 miliona i 100 hiljada maraka. 

Osim kredita Svjetske banke, u iznosu od 51 milion eura, Željeznice dobijaju i pomoć iz budžeta – 25 miliona maraka godišnje. 

Uprkos gubicima, u Željeznicama Republike Srpske hvale se likvidnošću, dok Sindikat traži da se procesuiraju odgovorni za nagomilane gubitke.

Sindikat Željeznica Republike Srpske traži od Vlade Republike Srpske, kao većinskog vlasnika, da se procesuira i utvrdi imenom i prezimenom ko je odgovoran za višemilionske gubitke. Predsjednik Sindikata ne vidi spas u restrukturisanju.

Kako su nastali digovi

– Po nama to ne može da bude spas. Mislim, to je neko naše mišljenje opšte, da je to izlazak iz neke situacije koja se gomilala godinama, gdje niko nije odgovarao za nastale dugove, kako su oni nastali – kaže predsjednik Sindikata Željeznica RS-a Jelenko Dobraš.

U Željeznicama Republike Srpske ističu da su smanjili broj radnika na 1.993, ali da su neophodna infrastrukturna ulaganja, kako bi bili konkuretni na evropskoj željezničkoj mreži.

– Željeznice Republike Srpske, uprkos poteškoćama sa kojima se suočavaju, sačuvale su likvidnost i solventnost, redovno izmiruju sve obaveze. Projekat restrukturisanja za cilj ima operativnu efektivnost i finansijsku održivost, kako bi Željeznice u budućnosti bile spremne za tržišno poslovanje, kako u teretnom tako i u putničkom saobraćaju – kaže ekonomska analitičarka Svetlana Cenić.

Udomljavanje svakog i svačega

– Kao partijski depo za udomljavanje svakog i svačega bez rentabilnosti poslovanja, bez ičega. Ja ne mislim da je za ovakve Željeznice suma koja bi trebala da se uloži, zaista ogromna, te pare sad nemaju. Ne znam da bi iko ovakvim Željeznicama dao bilo kakav kredit – mišljenja je Cenić.

Vlada Republike Srpske izabrala je model željezničkog holdinga tri zavisna preduzeća koja će biti odgovorna za prijevoz putnika, robe i upravljača infrastrukture. U resornom ministarstvu zadovoljni su procesom restrukturisanja, koji treba biti završen do kraja godine. 

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE