Portal 072info

Svi bi u Njemačku: Bosanci masovno krivotvore jezičke diplome, evo koje su kazne!

Dokaz o dovoljnom poznavanju njemačkog jezika jedan je od preduvjeta za izdavanje viza za duži boravak u Njemačkoj.

Njemačka agencija za zapošljavanje objavila je nedavno listu više od pedeset poslova koji su otvoreni radnicima izvan Europske unije. Među njima su medicinske sestre različitih profila, njegovatelji, inženjeri i tehničari za mehatroniku, električari i strojovođe, vodoinstalateri…

Prosječna njemačka neto plaća trenutačno iznosi oko 2000 eura, ovisno o težini posla i dodacima na plaću. Visokokvalificirani stručnjaci s radnim iskustvom u prosjeku zarađuju dvostruko više. Na stotine ljudi iz BiH sreću traži u Njemačkoj, brojni predaju zahtjeve za spajanje porodice, pokušavaju preko rodbine i prijatelja koji su već u Njemačkoj. Neki od njih pri tome ne biraju sredstva, sve kako bi pobjegli od nezaposlenosti i besparice, iako svjesni kako je život na Zapadu višestruko skuplji nego u BiH.

Lažirani certifikati

Dokaz o dovoljnom poznavanju njemačkog jezika jedan je od preduvjeta za izdavanje viza za duži boravak u Njemačkoj. Iz njemačke Ambasade u Sarajevu jučer su priopćili kako u posljednje vrijeme podnositelji zahtjeva njemačkoj Ambasadi uvijek iznova dostavljaju krivotvorene certifikate Goethe-Instituta. Budući da Goethe-Institut njemačkoj Ambasadi dostavlja popis s imenima onih koji su položili ispit, ove krivotvorine se primjećuju čak i onda kada su dobro urađene. Iz Ambasade ističu kako se u slučaju dostavljanja krivotvorene dokumentacije, zahtjev, naravno, mora odbiti.

– Dakle, dostavljanje krivotvorene dokumentacije se ne isplati! Novac koji se daje za krivotvorinu je bolje uložiti za pohađanje tečaja jezika – naglasio jeJens Wagner, glasnogovornik njemačke Ambasade. Charlotte Hermelink, direktorica Goethe-Instituta, navodi kako su dovoljno poznavanje jezika i odgovarajući certifikat važni koraci za uspješnu integraciju u Njemačkoj.

– Goethe-Institut će zainteresiranima rado dati savjete o ovoj temi – navodi Hermelink.

Potraga za krivotvoriteljima

Osim toga, oni koji su predali lažni certifikat dobiju od Goethe-Instituta zabranu polaganja ispita u razdoblju od jedne godine. Uz to prijete i kaznenopravne posljedice.

Budući da se radi o lažiranju isprave, Goethe-Institut iz Sarajeva proslijedio je nadležnom tužiteljstvu prijavu o lažiranju certifikata zajedno s imenima onih koji su te certifikate priložili prigodom traženja viza za duži boravak ili rad u Njemačkoj. Budući da je istraga u toku, više informacija o ovome nisu mogli dati. Cilj istrage nije toliko kažnjavanje onih koji su prevareni i koji će zbog predavanja lažne dokumentacije izgubiti šanse za dobivanje viza koliko je cilj doći do onih osoba koji su od krivotvorenja certifikata napravili unosan biznis.

Sporazum Njemačke i BiH o zapošljavanju

Početkom oktobra 2013. u Sarajevu je dogovoren nastavak provedbe dogovora o posredovanju radnika iz BiH u SR Njemačku između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i izaslanstva Savezne agencije za zapošljavanje SR Njemačke. Do sada je Agencija uspješno posredovala kod zapošljavanja više od 500 njegovateljica i njegovatelja. Njemačkim zakonom o priznavanju stranih diploma iz 2012. definirani su kriteriji i rokovi za priznavanje.

U međuvremenu je vrijeme za priznavanje stranih kvalifikacija znatno skraćeno. Ako kvalifikacija nije u potpunosti identična njemačkoj, postoji mogućnost djelomičnog priznavanja kvalifikacije uz obvezu doškolovanja u Njemačkoj. Od ključnog značaja je da se u najkraćem mogućem roku nauči makar dio njemačkog jezika nužnog za nesmetano obavljanje posla. Lažirani certifikati tu neće mnogo biti od pomoći.

depo.ba

Podijelite članak

Zapratite 072info na Instagramu! 

KLIKNI OVDJE

Holler Box