Portal 072info

Svi bi u Njemačku: Bosanci masovno krivotvore jezičke diplome, evo koje su kazne!

Dokaz o dovoljnom poznavanju njemačkog jezika jedan je od preduvjeta za izdavanje viza za duži boravak u Njemačkoj.

Njemačka agencija za zapošljavanje objavila je nedavno listu više od pedeset poslova koji su otvoreni radnicima izvan Europske unije. Među njima su medicinske sestre različitih profila, njegovatelji, inženjeri i tehničari za mehatroniku, električari i strojovođe, vodoinstalateri…

Prosječna njemačka neto plaća trenutačno iznosi oko 2000 eura, ovisno o težini posla i dodacima na plaću. Visokokvalificirani stručnjaci s radnim iskustvom u prosjeku zarađuju dvostruko više. Na stotine ljudi iz BiH sreću traži u Njemačkoj, brojni predaju zahtjeve za spajanje porodice, pokušavaju preko rodbine i prijatelja koji su već u Njemačkoj. Neki od njih pri tome ne biraju sredstva, sve kako bi pobjegli od nezaposlenosti i besparice, iako svjesni kako je život na Zapadu višestruko skuplji nego u BiH.

Lažirani certifikati

Dokaz o dovoljnom poznavanju njemačkog jezika jedan je od preduvjeta za izdavanje viza za duži boravak u Njemačkoj. Iz njemačke Ambasade u Sarajevu jučer su priopćili kako u posljednje vrijeme podnositelji zahtjeva njemačkoj Ambasadi uvijek iznova dostavljaju krivotvorene certifikate Goethe-Instituta. Budući da Goethe-Institut njemačkoj Ambasadi dostavlja popis s imenima onih koji su položili ispit, ove krivotvorine se primjećuju čak i onda kada su dobro urađene. Iz Ambasade ističu kako se u slučaju dostavljanja krivotvorene dokumentacije, zahtjev, naravno, mora odbiti.

– Dakle, dostavljanje krivotvorene dokumentacije se ne isplati! Novac koji se daje za krivotvorinu je bolje uložiti za pohađanje tečaja jezika – naglasio jeJens Wagner, glasnogovornik njemačke Ambasade. Charlotte Hermelink, direktorica Goethe-Instituta, navodi kako su dovoljno poznavanje jezika i odgovarajući certifikat važni koraci za uspješnu integraciju u Njemačkoj.

– Goethe-Institut će zainteresiranima rado dati savjete o ovoj temi – navodi Hermelink.

Potraga za krivotvoriteljima

Osim toga, oni koji su predali lažni certifikat dobiju od Goethe-Instituta zabranu polaganja ispita u razdoblju od jedne godine. Uz to prijete i kaznenopravne posljedice.

Budući da se radi o lažiranju isprave, Goethe-Institut iz Sarajeva proslijedio je nadležnom tužiteljstvu prijavu o lažiranju certifikata zajedno s imenima onih koji su te certifikate priložili prigodom traženja viza za duži boravak ili rad u Njemačkoj. Budući da je istraga u toku, više informacija o ovome nisu mogli dati. Cilj istrage nije toliko kažnjavanje onih koji su prevareni i koji će zbog predavanja lažne dokumentacije izgubiti šanse za dobivanje viza koliko je cilj doći do onih osoba koji su od krivotvorenja certifikata napravili unosan biznis.

Sporazum Njemačke i BiH o zapošljavanju

Početkom oktobra 2013. u Sarajevu je dogovoren nastavak provedbe dogovora o posredovanju radnika iz BiH u SR Njemačku između Agencije za rad i zapošljavanje BiH i izaslanstva Savezne agencije za zapošljavanje SR Njemačke. Do sada je Agencija uspješno posredovala kod zapošljavanja više od 500 njegovateljica i njegovatelja. Njemačkim zakonom o priznavanju stranih diploma iz 2012. definirani su kriteriji i rokovi za priznavanje.

U međuvremenu je vrijeme za priznavanje stranih kvalifikacija znatno skraćeno. Ako kvalifikacija nije u potpunosti identična njemačkoj, postoji mogućnost djelomičnog priznavanja kvalifikacije uz obvezu doškolovanja u Njemačkoj. Od ključnog značaja je da se u najkraćem mogućem roku nauči makar dio njemačkog jezika nužnog za nesmetano obavljanje posla. Lažirani certifikati tu neće mnogo biti od pomoći.

depo.ba

Podijelite članak