Svi detalji skandala na BH Radiju 1: Na ponoćnu obavijest za žalovanje terorista žalio se samo jedan urednik

Slušatelji BH Radija 1, državnog radija Bosne i Hercegovine primorani su danas da slušaju ozbiljnu muziku na talasima ovog radija, koja se pušta u znak žalosti za ubijenim napadačima ili faktički teroristima na Kosovu!

Odluke o danu žalosti u BiH nema ni na nivou Vijeća ministara BiH, niti Vlade FBiH, a neko je na državnoj, bosanskohercegovačkoj televiziji odlučio da ispoštuje odluku Narodne skupštine Republike Srpske o danu žalosti u tom entitetu o čemu su odluku donijeli poslanici te skupštine jučer.

Ponoćna obavijest

Kako saznaje Raport, odluku da se na BH Radiju danas žaluje za napadačima na Kosovu, donio je direktor tog radija Dejan Kerleta.

Međutim, dan žalosti nije i u programu BHT 1 na kojem se od jutros emituje program po ustaljenoj programskoj šemi.

Prema našim saznanjima obavijest da se programski sadržaji BH Radija 1 danas prilagode danu žalosti ‘okačena’ je sinoć, nešto prije ponoći u prostorijama BH Radija 1, a kako tvrde naši izvori po nalogu Kerlete.

“Svi urednici moraju prilagoditi sadržaje i muziku danu žalosti”, piše između ostalog na papiru koji potpisuje izvjesni A. Hodžić, za kojeg naši izvori u BHRT-u nisu znali reći o kome je tačno riječ i koje poslove obavlja.

Skandalozni čin na BH Radiju 1 još jedan je od pokazatelja kako se jedan od stubova države, a to jeste državni javni servis, koristi za promociju onih snaga koje djeluju protiv države BiH.

I nije ovo prvi put da državna televizija BiH koja se odbranila u ratu i tokom agresije na našu zemlju bila simbol otpora, danas, u miru ‘pada’ pred naletima politika koje žele razgraditi ovu zemlju.

Još skandaloznije je da generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović ne samo danas, nego i proteklih godina u sličnim situacijama ne iznosi jasno i glasno svoj stav o ovakvim potezima, niti se ikada ozbiljno uhvatio u koštac s takvim pojavama.

Na naše telefonske pozive Karamehmedović jutros nije odgovarao, a naša razmišljanja da je možda hitno sazvao neke sastanke o ovoj temi i problemu, pa se zato ne javlja, raspršio je odgovorom na našu poruku ‘da je od 23. 09. van BiH’ i da će se o pitanju koje smo postavili, BHRT oglasiti saopćenjem za javnost!

Kontaktirali smo i Elvira Lemeša, predsjednika Upravnog odbora BHRT-a.

Lemeš je za Raport kazao da se upravo vraća od liječnika i da je za vijest o danu žalosti na BH Radiju 1 saznao iz medija. Rekao je da će kontaktirati ostale članove Odbora i direktora Karamehmedovića kako bi se detaljnije informisao, te će tek tada moći reći nešto više o ovoj temi.

Tako, umjesto promptne akcije i reakcije, još jednom svjedočimo ustaljenom principu i ponašanju u stilu ‘selo gori, a baba se češlja’.

Jedini se pobunio urednik Amir Sužanj

Prema saznanjima Raporta, samo jedan od urednika BH Radija 1 i to Amir Sužanj, jutros je na redakcijskom Kolegiju informativnog programa tog radija postavio pitanje na osnovu čega je donesena odluka o danu žalosti na BH Radiju 1, da li o tome postoje akti, te da li generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović podržava takvu odluku.

Amir Sužanj je kako saznajemo tražio da se u zapisnik s Kolegija unese navod da se on ograđuje od odluke o danu žalosti na BH Radiju 1 i da nema namjeru ‘postati igračka u rukama propagande Aleksandra Vučića’.

Zapanjujuće je da nema informacija da je iko drugi od kolega novinara na BH Radiju 1 digao glas i insistirao na pitanjima o skandaloznoj odluci o žalovanju za teroristima.

Nažalost, pitanje rukovodećih kadrova na Državnoj televiziji i njihovo otvoreno stavljanje na stranu politika koje udaraju na ustavni poredak BiH, kao i veličanje ratnih zločinaca dugogodišnji je problem na BHRT-u koji niko nije ni pokušao riješiti.

Naprotiv, stranke u vlasti su dogovorom imenovale kadrove po nacionalnom ili bolje reći stranačkom ključu i u ovaj javni servis, ali je činjenica da SNSD-ovi, SDS-ovi i kadrovi HDZ-a godinama vode glavnu riječ na Državnoj televiziji.

Oni kadrovi koje je imenovala SDA uvijek su bili ‘tihi’ i rijetko kad su digli svoj glas protiv onog što su radili i što rade kadrovi koji propagiraju antidržavnu politiku i prenose je na i u program javnog servisa.

Novinari koji su se ranije protivili i pobunjivali protiv onih koji su propagirali antidržavnu politiku, bili su izloženi sankcijama i pritiscima od kojih ih niko nije štitio.

Aktuelni menadžment BHRT-a imenovan je u bivšem sazivu vlasti i jasno je da će se aktuelna vlast što prije morati uhvatiti u koštac s ovim problemom i Državnu televiziju vratiti građanima BiH.

Magazinović: Bolesno žalovanje za teroristima

Za sada nema zvaničnih reakcija na skandal na BH Radiju 1.

U izjavi za Raport Saša Magazinović (SDP), poslanik u Predstavničkom domu PSBiH, kaže:

“Ukupan koncept žalovanja za teroristima je potpuno iskrenuta realnost, nezdrava, nenormalna i izuzetno štetna za ukupno društvo – što će kroz vrijeme posebno uvidjeti ovi koji danas žaluju. Zloupotreba javnog servisa na takav način da promovira ideju vrijednosti jednog čovjeka koji se u tom trenutku zatekao na toj poziciji je ilustracija svega što je pogrešno s političkim sistemom Bosne i Hercegovine”.

Šemsudin Mehmedović (SDA), poslanik u Predstavničkom domu PSBiH i član Komisije za promet i komunikacije, u izjavi za Raport najavljuje da će ovo pitanje potencirati u Parlamentu BiH i tražiti odgovore od nadležnih.

“Očigledno da su sva mjerila poremećena, i da nema principijelnog ponašanja. Ne razumijem kome je uopće pala na pamet takva glupost, mogli su bar šutjeti, a ne da daju podršku onima koji su terorisali mnogo ljudi.

Ovo će ipak ostati upamćeno u povijesti kao ljudski i profesionalni incident na javnom servisu, a naravno da ću o svemu postaviti pitanje i u Parlamentu BiH”, kaže Mehmedović.

I Jasmin Emrić (NES), poslanik u Predstavničkom domu i član Komisije za promet i komunikacije, ocjenjuje odluku o danu žalosti na BH radiju 1 skandaloznom.

“Konačno će se morati dati odgovori na brojna pitanja u vezi s BHRT-om. Šta radi generalni direktor Belmin Karamehmedović?

Poznato je da se odluke ne mogu donositi bez njega, a ova o navodnom danu žalosti posebno je skandalozna s više aspekata.

Smatram da se o BHRT-u, problemima u tom javnom servisu i utjecaju politike na taj javni servis mora održati posebna sjednica Predstavničkog doma PSBiH i ja ću to tražiti”, kaže Emrić.

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE