Svi odmah bacamo peteljke od jagoda i pravimo veliku grešku: Evo za šta ih možemo koristiti i koliko su dobre za zdravlje

jagode 56 696x493 1
Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

Jagodama još nije vrijeme, tek su u cvatu, ali ih možemo naći iz plastenika.

Jagode su pune C vitamina, ali ono što niste znali jeste i da su peteljke, koje svi odmah bacamo, zdrave i trebalo bi ih sačuvati.

Naime, ostavite ih da se osuše i neka budu vaša rezerva vitamina i korisnih sastojaka za zimu. Peteljke i listići jagoda imaju više vitamina C, nego što ga ima u plodovima jagoda, a sadrže i iste mikroelemente kao plodovi. Čajevi od peteljki i listića jagode, kao i same jagode jačaju nervni sistem i djeluju protiv stresa, smanjuju zamor, pomažu kod depresivnih stanja, kod bolesti krvi, koriste se za poboljšanje stanja bubrega kod nefritisa. I još puno toga…

Mogu pomoći u onkološkim bolestima

  • Uzmite peteljke baštenske jagode, a još bolje – od šumskih jagoda. Jednu kafenu kašičicu usitnjenih peteljki prelijte čašom ključale vode. Neka čaj ostane poklopljen 20 minuta. Pijte ovaj prijatan i vrlo ljekoviti napitak tri puta dnevno! To je moćno sredstvo koje može pomoći kod onkoloških oboljenja.

Peteljke i listići baštenskih i šumskih jagoda podmlađuju našu kožu. Izmiksovane, koriste se za pripremanje maski za njegu lica i vrata.

Za gušću kosu

Za bolji rast oštećene kose koristi se kašica od izmiksovanih listića i peteljki jagoda, sa dodatkom soka kalanhoje i bokvice.

Pomaže u dijabetesu

Ovi zeleni dijelovi biljke dragoceni su za dijabetičare jer utiču na normalizaciju šećera u k