SVI OVI PJEVAČI SU ROĐENI U BOSNI: Stide li se ili ponose porijeklom?

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

S obzirom da već nekoliko decenija pjevači i pjevačice sa naših prostora, vode glavnu riječ na muzičkoj sceni susjedne Srbije, onda možemo reči da uspjeh naših mladih pjevača u srbijanskim muzičkim takmičenjima nije nikakva novost. Navest ćemo samo neke od estradnih imena, u čijim rodnim listovima mjesto rođenja piše Bosna i Hercegovina, a koji žive i rade u Srbiji.

Pošto dame imaju prednost, počećemo od njih, odnosno od Fahrete Jahić alijas Lepe Brene, u čijim dokumentima piše da je rođena u Tuzli. Šta reći o ženi, koja je obilježila jedno vrijeme na muzičkoj sceni bivše nam države, koja je bukvalno rečeno harala cijelom Jugoslavijom. Iako godinama živi u Beogradu, Brena uvjek s ponosom istče da je Bosanka i ne stidi se svog porijekla.

Prije početka rata u BiH, na muzičkoj sceni tadašnje Jugoslavije, odlično je kotirala Nada Topčagić, za koju se špekulisalo da joj je pravo ime Senada, ali da se odrekla početna dva slova svog imena, kako bi bolje napredovala u pjevačkoj karijeri. Senada, pardon Nada, rodila se u Modriči, a prvi profesionalni singl je snimila 1975 godine, pod nazivom “Na Drini ćuprija”.

Poznata folk pjevačica Indira Radić, rodila se u mjestu Dragalovci kod Doboja, gdje je završila srednju medicinsku školu. Između bijelog mantila i mikrofona, odabrala je mikrofon, a po svemu što je postigla u karijeri,može se reći da se nije pokajala.

U selu Gornja Tramošnja kod Sanskog Mosta, rođena je Stanojka Bodiroža Ćana, koja već dugo živi u Beogradu. U nekoliko svojih pjesama iskazala je žal za rodnim krajem, a stihovi jedne od njih najbolje govore, koliko je pjevačica privržena za mjesto gdje se rodila i provela svoje djetinjstvo:

“Sve je moje tamo,
gdje se život smije,
ovde sunce sija ali me ne grije.
Sve je moje tamo,
odakle sam došla,
pravu ljubav, pravu sreću,
ovde nisam našla.”

Bosanka koja posljednjih godina pali i žari na srbijanskoj estradi je svakako Seka Aleksić, u čijim ličnim dokumentima piše da je Svjetlana Aleksić, rođena u Zvorniku, kao dijete od majke Ibrime i oca Milorada. O njenoj pjevačkoj karijeri, manje više sve se zna, a oprobala se i kao glumica.Z načajnu ulogu imala je u filmu” Mi nismo anđeli 3” i u filmu „Ljubav, navika, panika”.

Slična situacija na srbijanskoj estradi je i kad su muški vokali u pitanju, jer i među njima prednjaće pjevači čije je porijeklo iz BiH.

Krenućemo od Mileta Kitića, koji je već godinama u timu najpopularnijih folk pjevača. U njegovoj ličnoj karti piše da se zove Milojko Kitić i da je rođen u selu Cerani kod Dervente. Popularni pjevač već godinama živi u Beogradu, sa suprugom Martom Savić i kćerkom Elenom.

Već godinama u vrhu estradne popularnosti je i Nedeljko Bajić Baja, koji je rođen u Šipovu i koji uvjek ističe da se ponosi svojim porijeklom. Svoj prvi album pod naziovom “Malo kockam, malo pijem” objavio je 1992 godine i od tada, pa do danas je jedan od najpoularnijih pjevača narodne muzike.

U selu Gornji Vrbljani kod Ribnika, rodio se Jovan Perišić, koji je u Beograd odselio 1991 godine, šest godina kasnije publici se predstavio sa prvim albumom “Zbogom lažne ljubavi”. Danas je jedan od takođe najpopularnijih folk pjevača.

Sa bogatom i uspješnom pjevačkom karijerom, može se pohvaliti i Mitar Mirić, koji je rođen u Ugljeviku. Pobjeđivao je na mnogim festivalima, dobijao nagrade za enormno velike tiraže prodatih nosača zvuka i često puta pjevao o Bosni i Bosancima. U najvećem jeku popularnosti imao je nadimak “Tarmi Rićmi” na šatrovačkom Mitar Mirić.

Sa pjesmom “Bosno moja jabuko u cvetu”, Miloš Bojanić je osamdesetih godina osvojio srca svih Bosanaca i Hercegovaca rasutih po cijelom svijetu. Rođen je u Bijeljini, a njegove kolege kažu da mu je ta pjesma donijela pravo bogatstvo. Vidjevši da to prolazi, počeo se povijati kako su duvali politički vjetrovi, pa je snimio pjesme “Mi smo Jugosloveni”, “Kad Bosanac u Bosnu se vraća”, “Republika Srpska”…Često ističe da pored pasoša Srbije, ima pasoš i Bosne i Hercegovine. U Bosni su rođeni Saša i Dejan Matić, Marinko Rokvić…

Pomenuta imena su samo neka od poznatih Bosanaca i Bosanki na srbijanskoj estradnoj sceni. A njihov ukupni broj zapravo je mnogo, mnogo veći…

Express