AUTOR: H.D.
DATUM:
KATEGORIJA: Crna Hronika

Fitnes kultura ušla je u BiH na velika vrata, a omladina, impresionirana savršenim ljudskim figurama koje viđaju na internetu i televiziji, želi isklesano tijelo preko noći.

Zaboravljaju da su za atletsku građu potrebni vrijeme, odricanje, prolivanje znoja na treninzima i pravilna ishrana te se, nesvjesni rizika, okreću upotrebi zabranjenih supstanci.

Crno tržište

Među tim supstancama su anabolici, steroidi i testosteron, na čiji se spomen ljekari hvataju za glavu, jer se radi o hemijskim bombama čija čak i kratkoročna upotreba može biti kobna.

Steroidi se lako mogu naći i na internet-oglasima

Ove supstance ne mogu se, barem zvanično, naći na policama mnogih prodavnica suplemenata za sportiste, što je stvorilo plodno tle za crno tržište i šverc.

Zabrinjavajuće je da bilo koji građanin naše zemlje vrlo lako može doći u posjed takvih supstanci. Dovoljan je pristup internetu, gdje se na oglasniku PIK.ba redovno nude zabranjene supstance, a ostatak tržišta je organiziran po principu iz ruke u ruku, preko posrednika na preporuku.

Čak tri oglasa, sva tri iz Tešnja, nude steroide, i to za mizernih 59,90 KM.

Onaj ko je makar jednom kročio u teretanu, zna da se ispod ruke može nabaviti doslovno sve pa i testosteron. Neki to otvoreno i nude te zgrću ogromne svote novca.

Osim što je opće poznato da uzimanjem ovakvih sredstava čovjek sebe može dovesti na rub smrti, upitno je i kakav je kvalitet, ali i porijeklo samih supstanci, čime je rizik još veći. Ipak, to ne sprečava našu omladinu da truje svoj organizam, što nekada završi i smrtnim ishodom.

Zaplijenili preparate

Roba nerijetko stiže i preko granice tako da pune ruke posla imaju i službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Samo u jednoj pošiljci 2015. godine oduzeto je 1.920 ampula anabolika HGH, odnosno hormona rasta, čija je vrijednost procijenjena na 6.800 KM.

Steroide i druge supstance UIOBiH tretira kao lijekove. Ipak, iz spomenute institucije kazali su nam da je u posljednjih nekoliko godina ponajviše zaplijenjeno preparata za potenciju, kao što su “kamagra” i “vijagra”.

Avaz.ba