Svi se nadaju pozitivnom odgovoru iz Brisela: Politička borba za 27 glasova “za”

Svi se nadaju pozitivnom odgovoru iz Brisela: Politička borba za 27 glasova “za”

Evropska komisija preporučila je Evropskom vijeću otvaranje pregovora o članstvu s Bosnom i Hercegovinom, što je u BiH dočekano s oduševljenjem.

Nema prečica

Evropsko vijeće konačnu odluku donijet će na sjednici 21. i 22. marta, odnosno iduće sedmice. Iako se čini da je to skoro pa gotovo, mnogo toga za osam dana može poći po zlu.

Na prvom mjestu, niko ne garantira da će svih 27 država članica Unije glasati potvrdno, što je neophodno da bi BiH ušla u proces pregovora. Lideri koalicije, pak, obavili su niz važnih sastanaka sa zvaničnicima zemalja EU, a svi su imali ohrabrujuće poruke.

No, nekoliko puta čulo se i da BiH ne treba ući u EU dok ne ispuni sve što se od nje zahtijeva. Jedna od njih je i Nizozemska, koja je “opustila” priču.

Nije Nizozemska usamljena, ima još država članica koje se, uvjetno rečeno, plaše šta će biti s Unijom ako progledaju kroz prste BiH, koja već dva dana prima brojne pohvale za napredak.

Javno zagovara

S druge strane, i predsjednik entiteta RS i lider SNSD-a Milorad Dodik u posljednje vrijeme javno zagovara evropski put. No, neki evropski zvaničnici smatraju i da on svojim postupcima izaziva zabrinutost da će nastaviti zagovarati prorusku politiku i samim tim podrivati mnoge institucije, uključujući Predsjedništvo BiH.

2016. godine BiH je podnijela zahtjev za članstvo u EU.

2022. godine dobila je kandidatski status.

2030. spominju evropski zvaničnici kao godinu kada će BiH postati dio evropske porodice.

Avaz

Dobivaj najvažnije vijesti porukom na Viberu: KLIKNI OVDJE

NAJNOVIJE

BISSTOURS
rentacarZenica