Svi se pitaju: Zašto Christian Schmidt šuti

1634830867 schmidt 750x422 1

Svi se posljednjih dana pitaju zašto na sve događaje posljednjih dana izostaje reakcija, pa i zabrinutost visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini. Nakon jučeršanje sjednice Narodne skupštine Republike Srpske ipak je reagirao, bez konkretnih poteza.

Visoki predstavnik Christian Schmidt situaciju komentariše sa sigurne udaljenosti. Proteklih dana u Parizu, a ovih u Briselu. Tamo ga je ekipa Al Jazeere Balkans upitala o Dodikovim ali i postupcima većine poslanika u Narodnoj skupštini RS.

Ovo je ozbiljan napada na integritet države Bosne i Hercegovine onakve kako je uređena, dogovorena i postoji na osnovu Dejtonskog mirovnog sporazuma. Bit ću potpuno jasan: Pravo RS kao entiteta unutar Bosne i Hercegovine da ostvaruje svoja prava niko ne osporava. Dakle, argumentacija kako je, da bi se zaštitila prava Republike Srpske, neophodno prekršiti ustavna prava države, apsolutno je pogrešna“, izjavio je Christian Schmidt, visoki predstavnik u BiH.

No, o konrektnim potezima protiv Dodika, i odgovornih za napad na integritet države, Schmidt, ne govori. Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić jučerašnja zbivanja u Narodnoj skupštini nazvao je još uvijek pokušajem državnog udara.

I ono što je Dodik sada pokušavao da izboksuje jeste da jednostavno obori ovaj Inzkov zakon pošto nije našao sagovornika u međunarodnoj zajednici za to. Ljudi su rekli mi ne želimo da pričamo o tome uopšte, on je krenuo da diže ljestvice a nekako mi se čini da se sve nada i očekuje taj trenutak kada će ga neko nazvati bilo iz Washingtona i Brisela pa dobro hajde ti to malo ublaži, dat ćemo ti ovo, dat ćemo ti ono“, rekao je Komšić.

Ipak to se sada neće desiti, ističe Komšić. Dodik gubi podršku, ali i potencijalne sagovornike na svim stranama. Iz Naše stranke su jučer saopštili kako međunarodna zajednica ali i ostatak bh. institucija od jučer Dodika ne treba posmatrati kao lidera bilo čega, nego običnog kriminalca. Dok predsjednik SDP Nermin Nikšić također smatra da je Dodik spreman na rušenje Dejtona, samo da bi skrio vlastiti i kriminal svojih poslušnika, naročito nakon afere Kisik.

Potpuno je jasno kako se radi o neustavnim, antidejtonskim postupcima opasnim po živote i zdravlje građana i zato ovaj zakon ne može i ne smije stupiti na snagu, niti se Dodiku više smije dozvoliti da se na ovaj način, štiteći kriminal svojih saradnika, iživljava nad narodom koji navodno štiti“, smatra Nikšić.

Sve što se dalje bude dešavalo s državom Bosnom i Hercergovinom, njenim institucijama, Dodikovim prijetnjama – isključiva je odgovornost Tužilaštva BiH, jer već postoje ozbiljne sumnje u niz krivičnih djela. Što nije alibi za nedjelovanje međunarodne zajednice, koja ima jasan mandat da očuva dejtonsku BiH.

IZVORN1
Prethodni članakPet faktora koji povećavaju rizik od raka dojke
Sljedeći članak“Srpski svet” koncept koji region čini nervoznim